Ягідний сезон в Україні зараз перебуває у розпалі. Незважаючи на тимчасову окупацію Херсона окупантами рф, фрукти та ягоди є на полицях супермаркетів та на ринках.

Також спостерігається деяке зниження цін на окремі ягоди. Це не може не мотивувати на те, щоб приготувати якісь смачні заготівлі, а якщо вони ще й будуть корисними, то ви в плюсі ​​подвійно.

Традиційно ягоди або заморожують, або варять із них всілякі варення та джеми. Шеф та експерт реаліті "На ножах" Алекс Якутов пропонує спробувати інші способи продовжити життя літнього врожаю. І приготувати пастилу, зав'ялити вишню та заморозити ягоди у вигляді морозива.

Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу
Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу

Пастила з чорниці

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Складові:

• Чорниця – 1 кг (можна взяти інші ягоди або зробити мікс із кількох видів)

• Цукор – 200 г

• Цедра одного лимона

• Базилік – кілька листочків

Приготування:

1. Ягоди перемийте, відкиньте на друшляк і дайте стекти воді. Відірвіть хвостики.

2. Перекладіть у ємність і перебийте у блендері до однорідної маси. Перелийте в каструлю.

3. Додайте цукор і проваріть на слабкому вогні 30-40 хвилин, як на варення. Можна пропустити цей етап, але тоді в суміші залишиться занадто багато води, і пастила сушитиметься довше.

4. Наприкінці варіння додайте цедру лимона та дрібно нарізаний базилік. Добре перемішайте. Ви отримаєте яскравий аромат та смак.

5. Увімкніть духову шафу на 60 градусів. На лист, на пергамент викладіть рівним тонким шаром отриману суміш. Вирівняйте ложкою.

6. Сушіть у духовці з відкритими дверцятами протягом 6-8 годин.

7. Коли ви отримаєте пастилу, вона буде м'якою. Поверніть її в "сигару" і зачекайте, поки охолоне. Можна нарізати шматочками чи їсти так.

Порада: зберігають пастилу у герметичному контейнері у сухому темному місці. Мінімальний термін зберігання – 4 місяці, але, як свідчить практика, вона зникає швидше.

Чорниця, фото з вільних джерел
Чорниця, фото з вільних джерел

В'ялена вишня

Складові:

• Вишня – 1 кг

• Цукор – 100 г

• Коньяк або бурбон – 100 г (за бажанням)

Приготування:

1. Вишню промийте, обсушіть і дістаньте кісточки. Залиште її на час, щоб стек сік. Його не виливаємо. Вийде десь 100-200 г фрешу.

2. Сік перелийте в каструлю і додайте цукор. Поставте на невеликий вогонь і дайте закипіти, щоб цукор розчинився.

3. Дайте охолонути і додайте алкоголь. Залийте вишню сумішшю. Залишіть наполягати 3-4 години.

4. Потім відіжміть з ягід сік, викладіть вишню на пергамент, на лист і відправте в духовку, розігріту до 60 градусів, на 10 годин. В'ялять вишню при відкритих дверцятах духовки.

Порада: якщо ви не додаватимете у вишневий сік алкоголь, то потім заморозьте фреш. Його можна додавати до вівсяної каші разом із в'яленою вишнею.

Мінімальний термін зберігання ягід у герметичній тарі у сухому, темному приміщенні – 6 місяців.

Вишня, скріншот: Youtube
Вишня, скріншот: Youtube

Малинове морозиво

• Малина – 500 г (або будь-які інші ягоди)

• Варення з бузини, кульбаб, акації (світлого кольору) – 2 ст. л.

• Ваніль чи ванільний цукор – 1 ч. л.

• Йогурт грецький жирний – 700г

Приготування:

1. Ягоди покладіть у сотейник, додайте варення і проваріть 10 хвилин. Можна долити трохи води. Наприкінці всипте ваніль або ванільний цукор.

2. Перекладіть малину в миску і дайте охолонути до кімнатної температури.

3. Додайте йогурт та перемішайте. Спробуйте на смак і, якщо потрібно, влийте ще варення. Для смаку та краси можна додати 100 г нарізаної кубиками полуниці, але це необов'язково.

4. Візьміть форми, розкладіть суміш і відправте в морозилку.

Порада: найкраще скористатися спеціальними формами для морозива, але підійдуть будь-які, які витримають низьку температуру. Просто тоді десерт набиратимете ложкою.

Таке морозиво можна зберігати до двох-трьох тижнів, але впевнені, що воно протримається у морозилці лише кілька днів.

Вирощування малини, скріншот з відео
Вирощування малини, скріншот з відео

Нагадаємо, звичайний імбирний чай допоможе уникнути піску у нирках: елементарний рецепт, який подарує здоров'я.

Раніше ми повідомляли про рецепт соковитих фаршированих перчиків від Анни Саліванчук: швидка та смачна вечеря на всю родину.