Кожен бажаючий в Україні може відвідати діючий вулкан. І для цього не доведеться добиратися літаком на другий кінець світу.

Інтернет-портал "Акценти" повідомляє, що Івано-Франківщина може похвалитися наявністю справжнього діючого вулкану, який є єдиним в Україні, та неповторним у своєму складі у цілому світі. Цей вулкан вивергає зовсім не лаву, як ми звикли бачити, а лікувальні грязі і нафту.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Справжне чудо нашої країни знаходиться у селі Старуня Богородчанського району на Івано-Франківщині та займає ділянку у 1,5 кілометра. Цікаво те, що вулкан має 8 кратерів і 12 непостійних мікро-кратерів, а "лава" вулкана складається з газу, солі і розведеного водою озокериту. Кілька десятиліть тут ще й горить газовий фонтан. Дослідження довели, що в грязях, які виділяє вулкан, можна знайти майже всі елементи таблиці Менделєєва.

Вулкан Чудо-Старуня утворився не зовсім природнім шляхом. Своїм існуванням він завдячує людській діяльності, а саме розробкою нафтових свердловин. Поряд з грязьовим вулканом знаходиться ще й газовий, з-за чого з надр постійно доноситься звук, що нагадує киплячий чайник.

Вулкан має чутливу сейсмореакцію: він реагує на землетруси у Румунії, Німеччині, Італії, на Кавказі і навіть у Середній Азії. Чутливість проявляється в утворенні нових тріщин, просвітів, провалів, активному газовиділенні.

Грязьовий вулкан Старуня разом з прилеглої територією був визнаний геологічною пам'яткою державного значення, який охороняється законом. При цьому туристам та всім бажаючим відкритий вільний доступ до даної місцевості.

Нагадаємо, що в Італії стався потужний вибух у вулкані Стомболі, який знаходиться недалеко від Сицилії.

Як повідомляв портал Знай.ua, на супутнику Землі може бути платина і паладій

Також Знай.ua писав про те, що в Італії зсув поховав під собою ціле місто.