В Івано-Франківську історико-просвітницьке товариство "Меморіал" імені В. Стуса проводили розкопки ще 1989-року, тоді вони віднайшли 524 людини, з низ 22 вдалось ідентифікувати.

Сьогодні, 23 вересня учасники цих розкопок поїхали на братську могилу, аби вшанувати пам'ять репресованих українців, повідомляє Бліц-Інфо.

Директор комунального підприємства "Пам'ять" Василь Тимків говорить, що це було важливе і засекречене місце радянською владою:

«Ця подія внесла значні історичні корективи, вона викликала значний суспільно-політичний резонанс. Це місце роками приховувала тодішня влада, розуміючи, які злочини приховує Дем’янів лаз. Коли у 1989 році почали пошуки, було дуже важко зорієнтуватись на місцевості», – зауважив Тимків.

Зіновій Дума, керівник розкопок, розповів, що важко по останкам було з'ясувати особи знайдених людей, тому їх встановлювали за допомогою особистих речей та документів, а також був випадок, коли вдалося розпізнати особу по чоботах.

Судмедексперт-криміналіст, що працював над розкопками - Омелян Левицький пригадує, що останки довго не могли знайти, аж тільки тоді, коли їх група розкопала 13 яму, тоді вони вже знайшли останки. Всього таких могил три: у першій 212 людей, у другій – 204 та 108 – у третій. Загальна кількість тіл - 524.

Вони виявили вогнепальні пошкодження в голову, тіла, що позбавлені плечевої кістки та розчавлені коліна. Загалом люди мали переламані кістки, щелепи, пошкодження грудної клітки. Всі знайдені тіла помирали тяжкою смертю, з людей знущалися про, це не можливо мовчати.

Нагадаємо, обіцяти - не означає побудувати: в Запоріжжі відкриють "алею мостової ганьби"

Як повідомляв раніше Знай.ua, харків'яни йдуть до пам'ятника Шевченка, сльози на очах: яке горе об'єднало тисячі містян

Також Знай.ua писав про те, що вони назавжди лишилися на Донбасі: на Прикарпатті вперше вшановують День пам'яті загиблих захисників України

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще