В Івано-Франківську тривають останні приготування до опалювального сезону. ДМП "Івано-Франківськтеплокомун­енерго" (ІФТКЕ), яке піклується про тепло франківчан заспокоює, що ремонтні роботи тепломереж закінчуються, залишилось тільки перевірити щільність будинкових мереж.
Головний інженер Михайло Кобилянський говорить, що в критичному стані є 40 будинків, де тепломережі потребують негайного ремонту. Тому їх потрібно змінювати, що вже є турботою самих жителів будинків.
Крім цього залишається борг франківців ІФТКЕ - 65 млн грн.
"Борг зменшується, кошти надходять щодня, на 1 жовтня буде десь 60 млн грн, – каже Ігор Угриновський, заступник директора з розрахунків ІФТКЕ. – Зазвичай на квітень борг накопичується, бо не всі можуть одразу розрахуватися в опалювальний сезон, а влітку, в міжопалювальний період, зменшується. У квітні ми закінчили сезон з боргом 87 млн грн. Але попереду 2,5 місяці опалювального сезону, тому, як показує практика, борг мешканців перед підприємством зросте".

Міська влада запевняє, що населення схаменулося і борги поступово зменшуються. На засіданні міської ради також проголосували, що цього сезону не передбачається зростання тарифів.

ТОВ "Станіславська теплоенергетична компанія" (СТЕК) обслуговує 192 житлові будинки, 52 заклади культури, освіти та охорони здоров’я. В компанії говорять, що до сезону ве майже готові.

Залишається тільки борг франківців, які заборгували компанії понад 13,6 млн грн. Ще 2,5 млн – борг міського бюджету.

Щодо газу то в Івано-Франківську оптимістичних прогнозів не буде. У пресслужбі повідомляють, що борг населення становить 300 млн грн.

"Збиткові тарифи на розподіл газу та відповідна недостатність фінансування призводять до критичного стану мереж, створюють ризики для безпечного та стабільного газопостачання. За чотири роки їх дії збитки компанії склали 515 млн грн, а загалом по галузі – 20 млрд грн", – каже фінансовий директор «Івано-Франківськгаз» Дмит­ро Горбатюк.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Проблемних будинків у місті вистачає, але якщо будуть траплятися курйози на кштал пориву мережі, то за це мають дбати самі мешканці, які мали за літній період виправити проблему.

Міська влада готова допомогти ОСБ і ЖБК з фінансуванням ремонтів. Для цього є міський конкурс.

"На конкурс треба подаватися з початку року, саме тоді на це виділяють кошти, – розповідає Смушак. – З травня і протягом літа виконуються роботи. Зараз подаватися вже не має сенсу, бо всі кошти розписані, а додаткові – хіба через сесію міськради".

На підготовку до опалювального сезону у Франківську виділили 4 млн грн.

Нагадаємо, кияни нажахані: у столиці купа сміття переслідувала перехожих та мстилась

Як повідомляв раніше Знай.ua, Українці можуть залишитись без опалення, усе добровільно: новий закон зламав стереотипи

Також Знай.ua писав про те, що в Україні злетять тарифи на газ: скільки доведеться віддати вже з 1 грудня