У Держпродспоживслужбі розповіли, як провести дезінфекцію колодязя після повені. Про це повідомили на порталі організації.

Потік води на Прикарпатті не тільки зруйнував інфраструктуру але і розмив вигрібні ями і гнойники. У зв'язку з цим, у питні джерела могли потрапити інфекції, які несуть загрозу здоров'ю громадян.

Наслідки повені на Прикарпатті, фото: ДСНС Івано-Франківської області

У зв'язку зі сформованою ситуацією в Держпродспоживслужбі Івано-Франківської області склали пам'ятку про те, як потрібно дезінфікувати колодязі і свердловини.

Дезінфекція затоплених колодязів проходить в три етапи:

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  • Попередня дезінфекція колодязя.
  • Очищення колодязя.
  • Повторна дезінфекцію колодязя.

Попередня дезінфекція колодязя.

Перед початком дезінфекції розраховують об'єм води в колодязі (м3). Зробити це можна помноживши площу перетину колодязя (м2) на висоту водяного стовпа (м).

Проводять зрошення 5% розчином хлорного вапна з розрахунку 0,5 л на 1 м2 поверхні, з зовнішньої і внутрішньої частини стовбура шахти, за допомогою гідропульта.

5% розчин хлорного вапна готувати в пропорціях - 50 гр. хлорного вапна на 1 л. води. (Тобто, на 1 колодязь необхідно приблизно 1 кг хлорного вапна).

При використанні іншого дезинфікуючого засобу необхідно користуватися інструкцією по застосуванню саме цього препарату.

Виконують дезинфекцію наступним чином: готують 5% розчин хлорованої води. Для цього 500 грам хлорного вапна заливають холодною водою, розтирають до отримання напіврідкої суміші і вливають в 10 літрів води. Перемішують, відстоюють, зливають прозору воду. На 1 м3 води необхідно 1 відро прозорого складу. Заливають обприскувачем стіни колодязя і воду. Після цього колодязь залишають на добу у розкритому вигляді. По закінченню доби воду перемішують, колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5 - 2 години, не допускаючи забору води з нього.

Очищення колодязя.

Очищення проводиться через 1,5 - 2 години після попередньої дезінфекції колодязя.

Колодязь повністю звільняють від води, очищають від потрапивших в нього сторонніх предметів і накопиченого мулу. Стінки шахти очищають від обростань і забруднень. Вибрані з колодязя бруд та мул викидають на смітник, який знаходиться на великій відстані від колодязя.

Стінки шахти очищеного колодязя за необхідності ремонтують, потім зовнішню і внутрішню частину шахти зрошують за допомогою гідропульта 5% розчином хлорного вапна (або іншим дезинфікуючим препаратом) з розрахунку 0,5 л / м3 шахти.

Наслідки повені на Прикарпатті, фото: ДСНС Івано-Франківської області

Повторну дезінфекцію колодязя.

Спершу витримують час, протягом якого колодязь знову заповнюється водою і повторно визначають об'єм води в ньому. Після цього вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна або іншого дезинфікуючого препарату. Далі воду в колодязі перемішують протягом 10 хвилин, колодязь закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи забору води з нього.

Після закінчення зазначеного строку наявність хлору у воді визначають за запахом або за допомогою Іодометричного методу. При відсутності залишкового хлору у воду додають 0,25 - 0,3 початкової кількості дезінфікуючого засобу і витримують ще 3 - 4 години.

Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору і позитивних результатів такої перевірки, проводять відкачування води до зникнення різкого запаху хлору.

Ефективність дезінфекції колодязя перевіряють з допомогою лабораторних методів.

Якщо дезінфекція не привела до бажаного результату, тоді воду постійно знезаражують за допомогою спеціальних хлоромістких препаратів.

Знезараження води в колодязі проводиться після дезінфекції самого колодязя за допомогою різних прийомів і методів, але найчастіше з допомогою дозуючого патрона, заповненого, як правило, хлорвмісними препаратами.

Патрон можливо виготовити самостійно, використовуючи пластикову пляшку з-під питної води (або іншу) об'ємом 0,5 л, попередньо перфоровану, на дно поміщається вантаж (каміння).

Його заповнюють препаратом, додають води при перемішуванні до утворення рівномірної кашки, закривають пробкою і занурюють у воду криниці на відстань від 20 до 50 см від дна в залежності від висоти водяного стовпа, а вільний кінець мотузки закріплюють на оголовку шахти.

При зменшенні величини залишкового хлору або його зникнення (приблизно через 30 діб патрон витягають з колодязя, звільняють від вмісту, промивають і знову заповнюють дезинфікуючим препаратом.

Якщо ж забруднення є стійким і методи очищення не надають ефекту, приймають рішення щодо ліквідації колодязя.

Перевірка води в колодязі на Прикарпатті,фото: Facebook Руслан Савчук

Нагадаємо, що кошмар на Прикарпатті ще не закінчився, синоптики б'ють тривогу

Як повідомляв портал "Знай.uа" на Прикарпатті затоплене село перетворилося в смертельну пастку

Також, "Знай.uа" писав, що на Прикарпатті 70 сіл пішли під воду