Сьогодні, 16 липня, під стінами Івано-Франківської ОДА пройшла акція в підтримку української мови. Про це розповіли у виданні "Бліц-інфо".

Повідомляється, що 16 липня у Верховній Раді планували винести на розгляд так званий мовний закон народного депутата Бужанського. Згідно з цим законом, пропонується скасувати обов'язкове навчання 80% предметів у школах українською мовою. Проте з часом дату розгляду перенесли на 17 липня.

Даною акцією протесту мешканці Франківська вирішили висловити свою незгоду з цим законопроектом.

За інформацією видання подібні акції проходять під будівлею Верховної Ради і в інших містах України.

В акції підтримки Української мови у Франківську взяли участь різні політичні партії, громадські організації, активісти, учасники АТО і рідні загиблих на Сході Героїв України. В цілому під Івано-Франківської радою зібралося кілька сотень людей.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Акція в підтримку української мови в Івано-Франківську, кадр з відео: Facebook Руслан Марцінків

Голова Франківська Руслан Марцінків заявив, що не можна допустити винесення даного закону на розгляд у Парламент.

"Навчання в школах повинно вестися тільки українською мовою – така наша позиція. Ми вже вплинули на таке рішення, адже цей законопроект мав розглядатися сьогодні – завтра, а тепер його відкладають. Це означає, що під тиском громадськості ми можемо впливати на прийняття таких законів. Багато депутатів відмовилися голосувати за цей законопроект", - сказав Руслан Марцінків.

Акція в підтримку української мови в Івано-Франківську, кадр з відео: Facebook Руслан Марцінків

Заступник голови обласної ради Василь Гладій розповів, що на останньому засіданні представників усіх депутатських фракцій в обласній раді було вирішено скласти звернення до представників влади від Івано-Франківської ради з вимогою не розглядати цей законопроект.

"Ми, представники всіх депутатських фракцій обласної ради, звертаємось до керівництва держави з вимогою припинити наступ на основи української нації та державності, зупинити політику малоросійства і знищення української держави, не допустити перегляд мовного законодавства!" - заявив Василь Гладій.

ВІЧЕ ЗА МОВУ

Geplaatst door Руслан Марцінків op Donderdag 16 juli 2020

Нагадаємо, що киянка посадила Порошенко в "зелену галошу"

Як повідомляв портал "Знай.uа", посольство України в Єревані облили борщем

Також,"Знай.uа" писав, що франківчани другий день ловлять Зеленського