Світло в кінці тунелю -дуже поширене поняття про те, що люди у бачать після смерті, проте насправді досвід людей, які побували в стані клінічної смерті, на багато різноманітніше. Про це розповіла кореспондент BBC Future Рейчел Ньювер.

Вона розповіла, про цікавий випадок з 57-річним соцпрацівником з Англії, якого в 2011 році доставили в лікарню Саутгемптона після того, як він втратив свідомість на роботі. Імені чоловіка не було вказано, Рейчел Ньювер назвала його Пан А.

Під час того, як медики намагалися ввести пану а катетор, його седрдце зупинилося і він помер. Не дивлячись на це чоловік чітко пам'ятає все, що відбувалося далі. Він почув, як механічний голос двічі сказав: "Розряд". Між цими командами пан а відкрив очі і побачив дивну жінку в кутку під стелею, яка вабила його рукою до себе.

"Здавалося, вона знає мене, я відчував довіру до неї, я думав, що вона тут з певної причини, але я не знав, з якою саме. У наступну секунду, я вже був нагорі, дивлячись зверху на самого себе, медсестру і якогось лисого чоловіка" - розповідав чоловік пізніше.

Медики, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Записи медиків підтвердили, що дійсно двічі пролунала команда "Розряд". Також люди, які перебували в кімнаті, повністю відповідали тим, кого описував Пан А. Не дивлячись на те, що в кімнату чоловік потрапив вже без свідомості, він точно описав не тільки зовнішність медиків, але і їх дії. Все це збіглося з реальністю.

Цю історію написали в журналі Європейської ради реаніматологів - це одне з багатьох повідомлень, які ставлять під сумнів уявлення людей про клінічну смерть. До недавніх пір вчені вважали, що при зупинці серця в мозок перестає надходити кров і сприйняття реальності зупиняється.Проте останні дані свідчать, що в деяких випадках сприйняття реальності після смерті можливе.

Читайте Знай в Google News!

Медики зазвичай вважають, що подібні розповіді це галюцинації, а вчені не дуже хочуть досліджувати феномен клінічної смерті, оскільки він завжди вважався за межами наукового дослідження.

Але Сем Парніа, лікар-реаніматолог і директор досліджень в області реаніматології в медичній школі Університету Стоні Брук в Нью-Йорку, разом зі своїми колегами з 17 медичних установ США і Великобританії, вирішив покінчити з припущеннями про те, що люди відчувають або не відчувають на смертному ложі.

Протягом чотирьох років дослідники проаналізували понад 2000 випадків клінічної смерті. З них вдалося повернути до життя лише 16%. Команда доктора Парнія взяла інтерв'ю у третини цих людей - 101 людини.

Пан А був не єдиним, хто міг згадати свою смерть. Майже 50% учасників дослідження могли щось згадати. Однак в більшості випадків їх досвід не був прив'язаний до реальних подій.

"Більшість з них не відповідало тому, що раніше називали "передсмертним" досвідом. Схоже, психологічні переживання смерті набагато ширше, ніж ми уявляли собі в минулому" - розповів доктор Парніа.

В результаті, вчені визначили сім основних сценаріїв того, що люди бачать після смерті:

  • Страх.
  • Образи тварин або рослин.
  • Яскраве світло.
  • Насильство і переслідування.
  • Дежавю або відчуття "вже баченого".
  • Особи членів сім'ї.
  • Спогади про події після зупинки серця.

При цьому, відчуття у багатьох дуже різні, від страху до умиротворення. За словами доктора Парніа, в не залежності від відчуттів, кожен інтерпретував побачене в залежності від його життєвого досвіду, місця народження і віросповідання. Так, індуси бачили Крішну, а житель Середнього Заходу США говорив, що бачив Ісуса.

На даний момент команда вчених ще не визначила, від чого залежить сприйняття реальності після смерті. Однак Сем Парніа стверджує, що спогади після смерті є у набагато більшої кількості людей. Справа в тому, що вони зникають через набряк мозку в момент смерті.

Він стверджує, що навіть якщо людина нічого не пам'ятає про момент смерті, так чи інакше, цей досвід буде впливати на нього в повсякденному житті. Цим Парніа пояснює дуже різну реакцію пацієнтів, які повернулися до життя після зупинки серця. Наприклад, деякі перестали бояться смерті і ставляться до життя альтруїстично, а в інших починається стресовий розлад.

Доктор Парніа і його команда продовжують ці дослідження і сподіваються, що зможуть змінити загальноприйняті уявлення про смерть.

Реконструкція бачення після смерті, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що експерти підрахували кількість геймерів у світі, цифри вас здивують.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні озера знайшли меч X століття.

Також, "Знай.uа" писав, що експерти назвали найпопулярніший смартфон у світі.