На Прикарпатті створили найдовшу у світі гуцульську трембіту, що легко побила раніше зафіксований рекорд України, а тепер претендує на місце в Книзі рекордів Гіннеса. Про це розповіли у сюжеті ТСН.

Довжина інструмента – 9 метрів і 22 сантиметри. Попередній рекорд становив 8 метрів і 50 сантиметрів.

Як зазначається, автором трембіти-рекордсмена став майстер Михайло Тафійчук, якому виповнилося 81 рік. Його син, трембітар Юрій Тафійчук, зізнається, що грати на такому інструменті вкрай важко через його довжину та вагу – для цього потрібні зусилля не лише музиканта, але й двох помічників, які тримають трембіту. Крім того, через значні розміри трембіти доводиться докладати більше зусиль, аби отримати з неї звук.

На виготовлення рекордно довгого інструменту знадобилося кілька тижнів – його зробили зі смереки, що «вистоювалася» впродовж декількох років, та шматків вивареної березової кори, якою з’єднали окремі частини.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

За словами майстра, молодь не поспішає переймати секрети виготовлення народних інструментів, адже це важка ручна праця, яка, до того ж, вимагає ще й таланту.

Нагадуємо, що франківські стронгмени приготували тонну банашу і нагодували всю Україну: коли готувати ложки.

Як повідомляв портал Знай.uа, франківчани масово "дунули" і потрапили до книги рекордів України.

Також портал Знай.uа писав, що в українських Карпатах на горі Піп Іван Чорногірський температура повітря становить -11 градусів морозу.