У кожного народу є своя гастрономічна «візитівка», яку впізнають у всьому світі і безпомилково асоціюють із країною, у якій народилася страва. Для українців це, безперечно, борщ. У кожної господині є власні секрети приготування ароматного, наваристого, смачного борщу, проте не всі знають, що існує велетенська кількість його різновидів, які навіть уявити складно. Автор майстер-класу "Три борщика від Олени Щербань" на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook поділилася стародавнім рецептом улюбленої страви українців.

Рецепт «чорного борщу» вас точно здивує – саме такі борщі варили українці до того, як на їхніх городах і столах з’явилися помідори. Лише після другої половини ХХ століття страва раптом «почервоніла» через томати.

Замість томатів наші предки додавали до цього вишуканого борщу копчені сливи і червоний буряк, а варили його на качиному бульйоні.

Фото, Facebook Олени Щербань
Фото, Facebook Олени Щербань

Для «чорного борщу» вам знадобиться:

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  • Качине м'ясо - 300 г;
  • цибулина - 1 штука;
  • 200 г червоного буряка;
  • 200 г копчених слив без кісточки;
  • Три середні картоплини;
  • Одна морквина;
  • Один болгарський перець;
  • 200 г капусти;
  • Базилік, кріп, сметана за смаком.
  • Зі спецій: лавровий лист, чорний перець, сіль.

Як готувати:

  • Підсмажуємо шматки качиного м’яса, складаємо в каструлю, заливаємо окропом. Додаємо лавровий листок, кілька горошин чорного перцю, половину цілої цибулини і трохи присолюємо. Варити на повільному вогні.
  • Буряк тремо на дрібній терці і підсмажуємо на жирі, що залишився з качки. Додаємо його до отриманого бульйону, туди ж відправляємо сливи, також обсмажені з буряком. У бульйон кидаємо цілу обчищену картоплинку. Томити на повільному вогні приблизно 20 хв.
  • Картоплю, що залишилася, дрібно ріжемо, кидаємо до борщу. За нею піде й
  • засмажка з цибулі, моркви та болгарського перцю, а також дрібно посічена капуста.
  • Дістаємо з борщу цілу картоплину, товчемо її на пюре та відправляємо назад до борщу.
  • Солимо, перчимо, додаємо базилік.

Подавати зі сметаною та кропом. Смачного вам борщу!

Нагадаємо, легкий суп з фрикадельками і кабачковою локшиною: дієтична перша страва лише за 15 хвилин

Як повідомляв портал "Знай.uа", шоколадні цукерки з арахісовою пастою: простий рецепт шалено смачних ласощів

Також "Знай.uа" писав, ожиновий десерт з шоколадним бісквітом від судді "Мастер Шеф": справжня магія на вашій кухні