У Карпатах провели відкриття відреставрованої криївки часів Визвольної війни УПА. Детальніше про це розповідає видання "Вікна".

Читайте Знай в Google News!

14 жовтня, у День захисника України, у селі Пістинь голова Косівської райдержадміністрації Петро Іванишин, заступник голови райдержадміністрації Назарій Бойчук, т. в. о.. директора ДП "Кутське лісове господарство" Андрій Ониськов, сільський голова Пістина Тарас Бейсюк разом з родинами загиблих воїнів взяли участь у відкритті криївки УПА.

9 квітня 1952 року на місці, де тепер розташована криївка, провели свій останній бій і загинули в боротьбі за свободу і незалежність України референт пропаганди Коломийського райпроводу ОУНР, уродженець села Стопчатів Ковалишин Василь – "Нескорений" і його охоронець, легендарний кулеметник УПА Ілюк Дмитро – "Кичера", уродженець села Кривопілля Верховинського району.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Трагедія сталася через порушення правил конспірації: про місце криївки повинні були знати тільки ті, хто в ньому знаходився. Але в перших числах квітня криївку покинув підпільник Андрій Мотрук - "Сірко", який незабаром потрапив до рук чекістів і погодився на співпрацю і вже, як агент "Волошка", привів на хребет Кам'янистий опергрупу МДБ. Але крім "Нескореного" і "Кічери" там знаходився земляк "Волошки" Ярослав Грабчук – "Дунай". Опору він не чинив і згодом став ще одним спецагентом - "Кузьмичем", викликавши арешти і переслідування сімей, які допомагали підпіллям.

З ініціативи та сприяння лісничого Косівського лісництва Петра Пліхтяка та спільними зусиллями районної влади, Пістинської сільської ради, Кутського лісництва, громади села Пістинь було відновлено криївку на згадку про тих, хто віддав життя, захищаючи свій рідний край.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Франківську пройшла виставка на честь загиблих героїв.

Як повідомляв портал Знай.иа, у Перемоги жіноче обличчя: партизанки, які воювали за Україну, чиї імена назавжди залишилися в історії.

Також Знай.иа писав, що українцям показали найвірніших друзів Бандери.