У селі на Прикарпатті показали, що готують ритуальний хліб - "долю". Про це розповіли у виданні "Галицький кореспондент".

У селі Пуків, Рогатинського району до наших днів збереглася традиція випікання ритуального хліба для молодят - "долі". Зараз на все село його роблять лише дві господині: Ірина Васьків та Ольга Крупка.

Жінки кажуть, що раніше "долю" випікали в кожній родині, проте з часом ця традиція зникає.

При цьому господині не ховають рецепт ритуального хліба і охоче діляться тонкощами і традиціями його виготовлення.

на Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

За їх словами, для приготування "частки" потрібен простий набір інгредієнтів:

  • 60 яєць
  • 6 кг борошна
  • 2 л молока
  • 3 пачки дріжджів
  • 400 грам масла
  • 6 склянок цукру
  • 4 лимона
  • 500 грам віджатого сиру (творогу)
  • 3 пачки ванільного цукру

"Така особлива "доля" тільки в нашому Пукові - прямокутна, з пластом солодкого домашнього сиру і дуже велика - обома руками не обійняти, важить аж 10 кг. Секрет ще й в тому, що майже всі інгредієнти повинні бути добротні, домашні. Тому що все хоче правди. У нашій випічці немає ні щіпки хімії, тому вона і може простояти аж до місяця. Та й піч треба з любов'ю і зі спокоєм на душі. Такого в рецепті не напишуть" - розповіла Ірина Васьків.

На Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua
На Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua
на Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua

Історію виникнення звичаю виготовлення "долі" ніхто не знає, але ще з давніх часів в Пукові кажуть: якщо хліб вийде пишним, смачним і рум'яним, то і у молодят буде щаслива історія. Однак якщо "доля" підгорить, спаде або вийде несмачною, то молодят попереду чекає не саме гладке майбутнє. Тому "долю" завжди випікали заміжні жінки, у яких був хороший чоловік і яким довіряли люди.

Ірина Васьків та Ольга Крупка постійно отримують замовлення на "долю" з усієї області. Вони виготовляють по два вироби за тиждень і не беруть завдатку. Кажуть, що ще жодного разу їх не обдурили.

Раніше в селі більше людей пекли "долю", проте деякі жителі померли, хтось розібрав піч, а молодь і зовсім йде від традицій.

Однак господині не збираються зупинятися. Ірина Васьків розповіла, що їй вже 69 років і вона щоразу говорить собі, що не буде більше випікати, оскільки втомлюється. Однак з часом жінка розуміє, що їй не вистачає цього і починає місити тісто на нову "долю".

На Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua
На Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua
на Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua

Ритуальний хліб "доля" випікають у четвер перед весіллям. Починається процес на світанку. Перед замісом тесту читають молитви "Отче наш" і "Богородице Діво". При цьому в кімнаті повинна бути ідеальна тиша і в ній не повинно відбуватися сварок, не можна навіть підвищувати голос. Також, повинні бути закриті всі двері, адже тісто не любить протягів.

Після молитви господиня хреститься і починає розчиняти тісто, за дві години воно замішується. Місять тісто довго, близько години. Потім його залишають підкиснути ще на дві години. Потім з тіста роблять величезну "долю" в спеціальній формі, яка займає майже всю піч. Хліб начиняють сиром, щоб сімейне життя пари була веселою і солодкою. Зовні "долю" прикрашають декораціями зі шматочків тіста: кленовим листям, щоб під ноги молодим стелеться легко і пишно; пташками, щоб Лебедину вірність зберігали; пшеничними колосками, щоб землю шанували; гронами калини, щоб рідний дім не забували.

Піч розтоплюють за допомогою букових або грабових дров, оскільки вони дають багато спека. Коли тісто ставлять в піч, господині знову моляться, щоб воно не підгоріло. Після цього вони беруть в руки кочергу і стукають нею по підлозі танцюючи по колу, щоб затоптати всі біди і негаразди. При цьому вони також співають ритуальну пісню.

"Доля" випікається дві години. Перед тим, як дістати хліб з печі, господиня знову молиться. Виріб вивертають на подушку, яка застелена скатертиною, щоб хліб не втратив форму.

У день весілля, в суботу, "долю" кладуть перед молодятами на стіл. Після вінчання чотири кути "долі" (роги) обрізають і роздають між молодятами, другом і дружкою. Решта частини хліба розрізають на частини і дарують гостям. Це означає, що тепер на них покладено відповідальність за долю молодят.

Крім цього, з такого ж тіста випікають булочки "гусочки", які роздають по селу в п'ятницю, перед днем весілля. Спершу сім'ї молодят, де є діти, а після цього всім сусідам. Це дає людям зрозуміти, що з батьківського гнізда вилітає нова пара.

На Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua
На Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua
на Прикарпатті розповіли рецепт ритуального хліба: gk-press.if.ua

Нагадаємо, що під Києвом пройде середньовічне кінне шоу з майстер-класами

Як повідомляв портал "Знай.uа", коса - дівоча краса: секрети магії волосся древніх українок

Також, "Знай.uа" писав, харків'янин показав "душу" українців двома словами: "За неї вбивали і переслідували"