Борщівська вишивка - одна з найпопулярніших і найколоритніших з-поміж сотень видів українського вишиття. Особливістю вишивки, що зародилася понад 5 століть тому на Поділлі, Буковині та Покутті полягає у чорному кольорі ниток, і вибрали їх незпроста.

Згідно з народними легендами, чорна нитка пов'язана з трагічними подіями, що сталися на Борщівщині. В період 15-18 століть місцеві терпіли постійні набіги турків і татар, які нищили все, що тільки бачили, і вбивали кожного, хто їм зустрічався, пише "Локальна історія".

Під час одного з таких набігів одразу на кілька борщівських сіл нападники знищили всіх чоловіків. Дівчата та жінки важко переживали втрати та, оплакуючи гірку долю, заприсяглися, що носитимуть жалобу за загиблими упродовж кількох наступних поколінь.

Вони вирішили одягати чорні вишиванки на весілля та інші свята й дотримали обіцянки. Жінки, які вишивали такі сорочки ще у 20–30-х роках минулого століття, були останнім поколінням, пов’язаним цією присягою. Відтак замість чорної вовни жінки почали додавати й кольорові, яскраві нитки.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Давню борщівську вишиванку високо цінують і в Україні, і за її межами. Це й не дивно, адже вона є унікальною: практично немає двох абсолютно однакових сорочок, що притаманні цьому краю.

Головним убором слугували очіпки, намітки, хустки, а молоді дівчата переважно носили віночки. На Західному Поділлі весільні вінки робили з барвінкових листочків, накладаючи на конопляне або лляне пасмо. Щоб вінок не розпадався, листочки скріплювали тонким мотузком, який майстерно ховали. Із прикрас надавали перевагу кораловому намисту чи каменю.

Нагадаємо, раніше талановита прикарпатка одягла ляльок у форму УПА: Бандера б зацінив

Як повідомляє портал Знай.ua Тернополянин знайшов "Золоте" хобі на пенсії і заробив півтора мільйона, головне-бажання

Також Знай.ua писав, що У вікнах Кам'яниці з драконами спить цілий світ: у Києві фасад покинутої будівлі перетворили на галерею