Сало - безсумнівно один з улюблених продуктів для українців. Якщо ж ви не любите його, то просто не вмієте правильно солити сало, адже саме від цього і залежить його неповторний смак.
Пропонуємо вам кращі варіанти для засолювання сала, серед них ви точно знайдете те, що припаде вам до душі, передає "coocook".

Сало на базарі, скріншот: YouTube
Сало на базарі, скріншот: YouTube

Сало "простіше не буває"
Для початку сало ріжемо на шматки. Заздалегідь чистимо часник з розрахунку 1 зубчик на 1 шматок сала і цей часник ріжемо на кругляшки. Готуємо спеції - хмелі-сунелі, перець, мелене насіння кропу.
На дно емальованої каструлі насипаємо трохи приправ, перцю і часнику. Потім беремо в ліву руку шматок сала, в праву жменю крупної солі і натираємо шматок сала цією сіллю над каструлею.
Після цього укладаємо сало в каструлю шкірою вниз і повторюємо операцію з іншим шматком сала, пересипаючи все спеціями і часником. Потім сало трохи утрамбовуємо в посудині, накриваємо кришкою і ставимо невеликий гніт і залишаємо в теплі на 3-4 дні.
Після цього сало вже майже готове - залишилося тільки витягнути його з посудини, струсити сік, загорнути в бавовняну ганчірочку і покласти в холодильник. Після цього можна насолоджуватися смаком.
Засолювання сала сухим способом
На 1 кг сала будуть потрібні 2-3 головки часнику, приправи (коріандр, червоний мелений перець, кмин, часник, базилік, паприка, лавровий лист, чебрець), сіль.
Сало ріжемо на шматки розміром 10х15 см, в них робимо глибокі надрізи через кожні 3-5 см (до самої шкірки). Шпигуємо сало часником, натираємо сумішшю приправ, обвалюють в солі і щільно укладаємо шарами в емальований посуд, щедро пересипаючи кожен шар сіллю. Поставимо тепер в прохолодне місце - і через 5 днів сало буде готове.
Засолювання сала мокрим способом
У сольовому розчині (з розрахунку 1 кг солі на 1 л води) кип'ятимо лушпиння цибулі і приправи. Потім зменшуємо вогонь, кладемо в розсіл сало, нарізане на шматочки розміром 10х15 см, і варимо 1,5-2 години.
Виймаємо шматочки, даємо трохи охолонути і натираємо сумішшю з товченого часнику, солі і приправ. Загортаємо в полотно і залишаємо на добу при кімнатній температурі, потім прибираємо в холодильник.

Засолювання сала, кадр з відео
Засолювання сала, кадр з відео

Сало пікантне з часничком
Робимо в салі надрізи до шкірки, круто солимо сіллю крупного помелу і складаємо в широку миску, зверху кладете гніт (можна також широку миску з водою або каструлю). Через добу все сало і сіль перекладаєте в каструлю, заливаєте водою на один-два пальці вище сала, додаєте всяких прянощів, лавровий лист і обов'язково цибулиння побільше.
Вариться все це протягом години. Потім даєте вмісту охолонути до кімнатної температури. Сало виймається з каструлі, шпигуєтся часником, перчиться за смаком, загортається в кальку, перемотується звичайною ниткою, щоб калька не розмотувалася, і кладеться в морозильник. Через добу сало готове до вживання.
Сало гостреньке
Для розсолу потрібно 7 склянок води, 1 стакан крупної солі, жменю цибулиння. Все це довести до кипіння, кип'ятити 5 хвилин. Потім покласти в розсіл шматки сала. Кип'ятити 10-20 хвилин. Залишити на добу в розсолі.
Після цього вийняти сало з розсолу, дати стекти воді. Натерти часником і червоним перцем. Покласти в холодильник, бажано в морозилку (так виходить смачніше).
Сало з кропом
Воду кип'ятять з лавровим листом, горошинами чорного перцю, кропом і сіллю. Сіль беруть в такій кількості, щоб поміщені в розчин сире яйце або картоплина не тонули. У остиглий розсіл опускають тертий часник і сало, нарізане брусками шириною 4 см і довжиною 20-25 см. Продукт готовий до вживання приблизно через тиждень. Перед вживанням сало виймають з розсолу, обсушують серветкою і поміщають на 2-3 години в холодильник.

Засолювання сала, фото: кадр з відео
Засолювання сала, фото: кадр з відео

Сало по-селянськи
Свіже сало ріжуть на шматки по 250-350 г і складають в емальовану каструлю шарами, пересипаючи товченим часником. Горошини чорного перцю вдавлюють в кожен брусок по 6-8 штук. Потім кип'ятять воду з лавровим листом і сіллю (солі стільки, щоб спливав кинутий туди шматочок сирої картоплі). Після охолодження розсолу заливають їм сало, придавлюють гнітом і витримують 10-12 днів. Потім шматки виймають, обсушують і зберігають на холоді.

Нагадавши, швидка і смачна закуска з лаваша - як приготувати сирні палички з часником.

Як повідомляв портал Знай.ua ситний турецький суп з червоної сочевиці-страва, яка зарядить енергією на весь день.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Також Знай.ua писав, картопляні биточки, як в дитинстві-швидкий рецепт улюбленої страви, яке розлетиться моментально