Дослідники у сімейному альбомі члена ОУН Миколи Гулея натрапили на фото, яке було зроблено у Римі на якому зображені Андрій Шептицький та віряни з Галичини.

Про це повідомляє портал "Локальна історія".

У жовтні 1902 року відбулося паломництво вірян Греко-католицької церкви до Риму з нагоди 25-річчя понтифікату Папи Лева ХІІ. Все це очолив митрополит Андрей Шептицький та мітрат Андрій Білецький. Одним із прочан був Йосафат Гамкало, родич члена ОУН Микола Гулея.

Пам'ятка видана Йосифатові Гамкалу про паломництво до Риму
Пам'ятка видана Йосифатові Гамкалу про паломництво до Риму

На згадку про цю подію в сімейному альбомі пана Гулея збереглася пам’ятка, завірена папською печаткою, та загальне фото всіх паломників. В центрі другого ряду знаходиться 37-річний Андрей Шептицький.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Тоді до подорожі в Рим долучилося 156 осіб, це були переважно священники і селяни з Галичини. Аудієнція у Папи Римського відбулася 27 жовтня. Під час місії паломники висловили надію на те, що Ватикан усуне перешкоди на шляху до створення окремого руського єпископату для сотень тисяч українських емігрантів у Північній та Південній Америці.

Андрей Шептицький і віряни з Галичини у Римі, 1902 рік
Андрей Шептицький і віряни з Галичини у Римі, 1902 рік

На лицевій частині пам’ятки латиною зазначено: “Святіший Отче! Йосафат Гамкало, біля ніг Вашої Святості, покірно стоячи на колінах, зі смиренням попросив благословення для себе і своїх кровних родичів, до третього ступеня/покоління, у формі встановленій Церквою”.

Прикметно, що Йосафат Гамкало також взяв участь в паломницькій місії до Єрусалиму у 1906 році, яку теж очолив Андрей Шептицький.

Нагадаємо, раніше шпилька від пристріту або іграшка Сатани? У Церкві пояснили українцям, як віра в "магію" забирає захист Господа

Як повідомляє портал Знай молитва до пресвятої Богородиці: як отримати захист від усього поганого

Також Знай писав, що Молитва за батька і матір: рятівні слова до Бога для щастя і здоров'я найближчих