Перший місяць осені багатий на екологічні свята. Так, у другу неділю вересня відзначається Всесвітній день журавля. Цього року це свято припадає на 12 вересня.
Про це повідомляє у фейсбук Ukrainian People Magazine.
У перекладі з китайської мови "Україна" означає "країна журавля". Так, виходить, що назва відноситься до тих прадавніх часів, коли наші пращури поклонялися тотемам, серед яких був птах журавель або лелека - "мати-птиця".
Навіть до нашого часу про та журавлів дійшло багато народних повір'їв. Наші предки вірили, що коли у вересні вони ключем вилітають у вирій, відносять душі померлих, а весною повертаються додому, до свого рідного краю, приносять дітей.

Лелека, фото: Facebook Ігор Нагірний
Лелека, фото: Facebook Ігор Нагірний

Що цікаво, в угорській мові є співзвучне з українським словом лелека "lélek", що означає "душа". Наші пращури побачивши у небі ключ журавлів примовляли: "Із чужої сторононьки повертайтесь додомоньку!". При цьому загортали в хустинку грудочку землі й тримали її до весни. Коли ж журналі поверталися додому, то грудочку одразу закопували в землю, щоб весна була щедрою й рясною.
Лелеку та журавля часто вшановували в українських піснях, колядках, казках, в поезії і мистецьких творах, а також у назвах міст і в прізвищах. До того ж журавель є один з найупізнаваніших символів України у світі. Недарма цей символ присутній в емблемі УВКР (Українська Всесвітня Координаційна Рада), що об'єднує українців усього світу.

фото: Ukrainian People Magazine
фото: Ukrainian People Magazine

Після зимування лелеки завжди повертаються до свого дому, у свої гнізда, які чекають на них в Україні. Тільки тут вони народжують своїх пташенят і тут їх земля.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще