В Україні збільшується кількість випадків, коли кредити видають без позичальника. Що робити, коли ти нічого не брав, а віддавати маєш — дізнавалися журналісти програми «Гроші» на телеканалі 2+2.

Сюжет можна переглянути за посиланням.

Взяти позику в мікрофінансовій установі можна і без фізичної присутності позичальника, кажуть юристи. Потрібно лише надіслати скан-копію паспорта, а за номером телефону підтвердити ідентифікацію особи. Спрощена процедура розв’язує руки злочинцям. Зазвичай аферисти діють за однією схемою: викрадають документи та телефон, а потім беруть декілька кредитів на невеликі суми.

Фото: "Гроші"
Фото: "Гроші"

Журналісти «Грошей» поспілкувалися з киянином, який став жертвою шахраїв. Усе сталося, коли Антон повертався додому після робочого дня. У підземному переході на нього напали двоє невідомих. Хлопець на кілька секунд втратив свідомість. Прийшовши до тями, він зрозумів, що злодії дістали паспорт, телефон та банківську картку. Хлопець викликав поліцію, дав їм свідчення. Згодом на сайті Бюро кредитних історій постраждалий дізнався, що на нього взяли кредити загальною сумою близько тисячі доларів в 11 установах.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Третя" платіжка за газ: що потрібно терміново зробити споживачам Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Фото: "Гроші"
Фото: "Гроші"

Аби анулювати кредити, хлопцю потрібно було зібрати ряд документів для суду, зокрема довідку з поліції про пограбування. Але на звернення Антона правоохоронці відповіли, що «через відсутність в події ознак кримінального правопорушення, підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань немає». Домогтися правосуддя Антон зміг лише завдяки довідці з лікарні, де було вказано про струс головного мозку та рани, які він отримав під час нападу.

Фото: "Гроші"
Фото: "Гроші"

Після звернення журналістів «Грошей» до установ, де на киянина були оформлені кредити, один з міні-банків припинив нарахування та пообіцяв анулювати заборгованість.

У таких випадках експерти радять, одразу звертатися до поліції. Лише так ви зможете довести непричетність до будь-яких кредитів на ваше ім’я. Також не завадить заблокувати SIM-карту і періодично перевіряти інформацію на сайті Бюро кредитних історій.

Нагадаємо, що шахраї зняли з картки Ощадбанку 80-річної пенсіонерки 2 тисячі гривень

Раніше Знай писав, что шахраї з ОLХ списали 400 доларів клієнтки Приватбанку

Як повідомляв Знай.uа, пенсія у спадок: українець, який втратив батька, пояснив, як отримати виплати від держави замість родичів.