Кам'яна каплиця влітку 2021 року з'явилася недалеко від долини Балтагура в Чмвчинському масиві Карпат, просто на українсько-румунському кордоні. Знімками доволі незвичайної каплиці поділився мандрівник Богдан Салій, який повернувся з 6-денного походу за маршрутом "Верховина – Кринта – Гриняви – Чивчини – Чорногора – Бистрець".

Богдан у соціальних мережах пише, що фото зробив у понеділок, 9 серпня.

За його словами, табличку на каплиці встановили тут нібито через "появу диявола" в цій місцевості, 19 Липня, 2017 року рівно о 13:28.

Каплиця в долині Балтагура, фото: Facebook
Каплиця в долині Балтагура, фото: Facebook

Туристка Анна Шандура-Шаніна в Facebook-співтоваристві" Хочу в гори "також поділилася зображенням цього" диявола", перефотографувавши знімки, яке будівельники прикріпили на каплиці. На фото видно якесь невелике темна пляма в небі, при збільшенні за обрисами нагадує голову рогатої корови.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Каплиця в долині Балтагура, фото: Facebook
Каплиця в долині Балтагура, фото: Facebook

В обласному лісовому господарстві КУРСу повідомили, що будівництво цієї каплиці не погоджували, не знають, хто її автор, і вважають, що об'єкт на території Верховинського НПП. Журналісти звернулися до директора Верховинського національного природного парку Михайла Нечая, але він також категорично заперечив, що Каплиця на території парку.

Каплиця в долині Балтагура, фото: Facebook
Каплиця в долині Балтагура, фото: Facebook

"Я знаю про цю каплицю, вона викликає інтерес у туристів. Але це гірська долина Балтагура, вона не на нашій землі і ніякого узгодження на її спорудження Парк не давав. Наша територія-це 12 тисяч 22 гектари, вони чітко виділені і відзначені граничними знаками. Тому я вас запевняю, що каплиця поза нашим парком. Хто її побудував, мені невідомо", - сказав Михайло Нечай.

В обласному управлінні лісового господарства звернули увагу, що подібні споруди в Карпатах час від часу з'являються в різних місцях – біля джерел, в долинах або навіть на популярних гірських вершинах. Їх будують місцеві жителі за власною ініціативою - самовільно і без погоджень з лісівниками.

З'ясувало, що каплицю на захист від диявола на Балтагурі побудували за ініціативою одного з працівників Верховинського районного відділення управління СБУ в Івано-Франківській області. Освятили каплицю місцеві священики з Православної церкви України.

Долина Балтагура входить до земель Зеленської сільської ради, з 2017 року перебуває в оренді приватного підприємця зі Старих Кутів, але за призначенням – для випасу худоби – не використовується вже роками.

Раніше повідомляли, улюблені курорти українців в Єгипті атакувала холодна стихія - де була спека, лежить лід: багато загиблих.

Як повідомляв Знай.uа, ведмедів у Карпатах через тепло мучить безсоння - їх перестають багато годувати: "сплять тільки шестеро".

Знай.uа писав, українець "прикрасив" свої ялинки коров'ячим гноєм і пояснив навіщо: почувши причину, багато хто кинеться робити так само.