Коли під час Другої світової війни до Тернополя прийшли німецькі війська, вони взялися винищувати всіх євреїв. Однак серед місцевих мешканців знайшлися ті, хто був готовий наразитися на небезпеку, щоб врятувати інших. Про те, як родина Саїків майже рік ховала в себе євреїв, розповіли в «Локальній історії».

Як зазначається, тернополяни понад дев’ять місяців, з липня 1943-го по квітень 1944-ого років, переховували в себе родину Ґінзберґів та їхніх знайомих – майже під носом у нацистів.

Коли війна завершилася, вже наприкінці 20 століття українців визнання Праведниками народів світу.

У Онуфрія та Анни Саїків було двоє дітей: донька Ірина й син Микола. Дівчинці на той час було 12 років, вона добре запам’ятала ті події. Її розповіді увійшли до документальної стрічки “Назви своє ім'я” 2006 року. Ірина стала Праведницею світу в 2007-му році.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

До та під час війни родина Саїків мешкала у центрі міста. Батько Онуфрій переховував євреїв у підземеллях, а прикриттям став свинарник. Чоловік носив туди їжу – нібито скотині.

Одним із найстрашніших моментів для маленької Ірини стало вбивство єврейського немовляти на її очах.

"Якось ми з татком йшли по вулиці... Йдемо, дивимся: студебеккер стоїть, і там якийсь лемент. Виявляється, жидів везли на розстріл. Німец, який сидів коло шофера, вискочив з кабіни, відкинув брезент і питається, чому дитина так кричить, чому не заспокоять. І тоді сказав, шоб йому її дали. В тої жидівочки вирвали з рук немовля в пеленках. Боже, я того забути не можу. Як тепер йду по тій вулиці, то мені страшно робиться… Він бере її за ножки і кидає до стіни, шо навпроти. Від того зробилася пляма крові… А тоді він підняв її і кинув у кузов… Мені донині в голові стоїть крик тої жидівочки…", - згадує жінка.

Загалом родина врятувала 16 осіб, які потім виїхали до Кракова.

24 липня 2020 року на 88-му році життя пані Ірина померла. Того ж року вийшла книга її спогадів “Дитинство Ірусі Саїк”.

Нагадаємо, що Німеччина та Ізраїль вшанувала пам'ять жертв Голокосту польотом над Дахау

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Києві померла Праведниця народів світу, яка врятувала сотні євреїв у Бабиному Яру.

Також, "Знай.uа" писав, що Зеленський підтримав будівництво скандально відомого меморіалу Голокосту "Бабин Яр"