Група археологів в Запоріжжі на розкопках в Пологах знайшли сенсаційну знахідку. Розкопавши два кургани археологи знайшли десять поховань різного часу і культур. За даними дослідників, поховання датується третім тисячоліттям до нашої ери і відноситься до бронзового віку. Про це повідомили на своїй сторінці в Facebook запорізькі археологи.

Поховання знайшли і вивчили співробітники Бердянського педагогічного університету, краєзнавчого музею спільно з археологами ЗНУ. Так в Пологах поховані представники епох ранньої бронзи, пізньої бронзи, ямної та катакомбної культур.

Але найцікавіше вчені знайшли у другому кургані, це виявилося поховання справжнього вождя племені "ямників". Скелет лежав на лівому боці під однією зі стін могильної ями зі злегка підібганими і схрещеними ногами.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Як повідомляють археологи, під шаром грунту, на глибині трохи більше 10 сантиметрів був знайдений скелет чоловіка, якому на момент поховання, за попередніми даними, було 40-50 років. Його зріст був близько 2-х метрів. Близько скелета археологи знайшли бронзовий ніж і жезл, що говорить про статуснысть похованого.

Археолог Геннадій Тощев зазначає, що така знахідка виявлена в степовій зоні на території Запорізької області вперше.

Поки археологи зробили висновок, що знайдені останки належать вождю племені "ямників".

Ямна культура (точніше – Давньоямна культурно-історична спільність) – археологічна культура епохи пізнього мідного століття – раннього бронзового століття (3600-2300 року до н. е..).

Характерною рисою ямної культури є поховання померлих у ямах під курганами в положенні лежачи на спині, з зігнутими колінами. Тіла посипалися вохрою. Поховання в курганах були множинними і часто проводилися у різний час. Виявлені також поховання тварин (корови, свині, вівці, кози і коні).

Нагадаємо, в Тибетському автономному окрузі робочі виявили наскальні статуї Будди, вік яких приблизно більше 1000 років. Скульптури були знайдені в повіті Джагяб міста Чамдо.

Як повідомляв портал "Знай.иа", вчені з США, зовсім недавно, зробили відкриття, що в Італії почали використовувати "рідке золото", як іноді називають оливкова олія, вже на рубежі 2-3 тисячоліть до нашої ери. Тобто як мінімум на 700 років раніше, ніж було прийнято вважати.

"Знай.иа" писав, археологи з Індії при розкопках поховань виявили військовий шолом і колісницю бронзового століття.