У минулому столітті американські вчені знайшли в Єгипті стародавню мумію. Після того, як вона була вивчена, стало ясно, що останки належать жінці, що жила між сотим роком до нашої ери і тим же роком нашої ери.

Мумію придбала в 1901 році Джейн Стенфорд. У 1906 році саркофаг, виготовлений з картонажу — крихкого матеріалу у вигляді покритих гіпсом шарів льону або папірусу, —був сильно пошкоджений через землетрус. Навесні 2018 року фрагменти мумії вивчалися студентами в рамках курсу про музейної культури.

Студентка Стенфордського університету Аріела Алгазе виявила на саркофазі давньоєгипетської мумії, яка була знайдена ще 100 років назад, приховані письмена, про які дослідники раніше не здогадувалися. Як повідомляють зарубіжні ЗМІ, Алгазе вдалося розкрити ім'я жінки, якій мумія належить.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Алгазе проходила практику з музейної культури. Вона вивчала фрагменти саркофага і виявила письмена на деяких з них. Потім напис було переведено египтологами і фахівцями з давньоєгипетського листа.

За допомогою професійних єгиптологів, які володіють навичками перекладу давньоєгипетських текстів, експертам вдалося дізнатися, що саркофаг покійної жінки ніс у собі її ім'я, а також посмертну епітафію.

Похованою єгиптянкою виявилася дівчина по імені Сенчалантос, а епітафія свідчила: "Нехай її ім'я молодіє з кожним днем".

Стиль письма дозволив фахівцям уточнити дату смерті єгиптянки — не раніше 30 року до нашої ери. Тексти, що збереглися з того часу, археологи знаходять рідко.

Нагадаємо, 23 травня 2018 року в стародавньому місті Танисе археологи виявили руїни римських лазень довжиною в 16 м. Так, серед останків, дослідникам вдалося виявити численні скарби: золоті монети, теракотові статуетки, бронзові знаряддя і кераміку.

Як повідомляв портал "Знай.иа", в Запоріжжі археологам вдалося розкопати унікальне поховання. У найбільшому могильнику біля Мамай-гори дослідники знайшли у Північному Причорномор'ї поховання справжньої жінки-воїна.

"Знай.иа" писав, чеські археологи опублікували в мережі інформацію про неймовірну знахідку. На території некрополя Стародавнього Царства в Абу-Сіре в поховальному комплексі Неферефры, розташованого на південний захід від міста Каїра, вони виявили останки невідомої цариці.