Археологи в Мексиці виявили стародавні цінності цивілізації майя, серед яких - гіпсову маску в натуральну величину, яка зображує обличчя правителя Баакульського царства майя зі столицею в Лакам-Ха (Паленке) Пакаля Великого (603-683). Він піднявся на трон в 12 років в 615 році і правил до своєї смерті.

Це один з найбільш відомих правителів майя. Пам'ятник, що відноситься до VII століття, є унікальним, оскільки зображує правителя в літньому віці - зі зморшками на обличчі. Про це повідомляє Reuters.

Пакаль Великий є рекордсменом по довголіттю правління в історії Нового світу і займає 31 місце за цим показником у всесвітній історії. Його рекорд правління побив тільки в 1493 князь Штирії і Карінтії Фридерик, який пізніше правил під ім'ям Фрідріха III - імператора Священної Римської імперії.

Маску, довжиною в 20 см, виявили в руїнах палацового комплексу міста Паленке, який колись був політичним і культурним центром цивілізації майя. Він розташований на території сучасного мексиканського штату Чьяпас.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще


Маска перебувала в будівлі, яку археологи називають "Будинком Е". У ньому Пакаль був зведений на престол.

Крім маски, археологи також знайшли фрагменти алебастру, керамічний посуд, перли, перламутр та інші дорогоцінні камені, а також керамічні фігурки, прикрашені кістки і залишки тварин. Експерти припускають, що це були жертви, принесені під час будівництва храму.

Відкриття було зроблено в ході вивчення дренажної системи палацового комплексу. Вчені вважають, що маска використовувалася як архітектурна прикраса і зображує постарілого короля.

Розкопки на місці палацового комплексу будуть продовжені.

Близько 200 років тому в Паленке відкрили Храм Написів - саму мезоамериканські ступінчасту піраміду. З самого початку були припущення, що вона була могилою Пакаля Великого. Його тіло вдалося виявити тільки в 1950-х роках. Воно було поховано в розкішно прикрашеному саркофазі із зображенням правителя. Всередині був добре збережений кістяк і нефритова посмертна маска, очі якої були виготовлені з перламутру і обсидіану. При вході в склеп знайшли п'ять кістяків. Вони були, ймовірно, жертвами, які відправили супроводжувати Пакала в потойбічному.

Варто відзначити, Майя - цивілізація Мезоамерики, відома завдяки своїй писемності, мистецтва, архітектури, математичної та астрономічної системам.

Початок її формування відносять до предклассической ері (2000 рік до н. Е. - 250 рік н. Е.), Більшість міст майя досягло піку свого розвитку в період 250-900 років н. е.

В даний час (2018 рік) територія, на якій відбувався розвиток цивілізації майя, входить до складу держав: Мексика (штати Чьяпас, Кампече, Юкатан, Табаско, Кінтана-Роо); Гватемала; Беліз; Сальвадор; Гондурас (західна частина).

Нагадаємо, більшість вчених-геологів вважають, що причиною занепаду цивілізації майя стали тривалі посухи. Група канадських учених вирішила на цьому не зупинятися і копнути глибше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Західній Африці на південно-сході держави Малі живе народ, який називає себе догони, що з'явилася приблизно в XV столітті. Цікаві факти.

"Знай.uа" писав, про загадки древньої китайської культури Саньсиндуй.