Останній раз їх бачили в серпні 1845 року. Два британських корабля під страшними назвами Erebus ("Морок") і Terror ("Жах") з 129 моряками на борту очікували в море Баффіна недалеко від берегів Гренландії підходящої погоди, щоб пливти далі, в незвідані води Канадського Арктичного архіпелагу.

Оснащена за останнім словом науки і техніки експедиція на чолі з сером Джоном Франкліном повинна була поставити крапку в пошуках заповітного Північно-Західного проходу, але зникла у безжальних полярних льодах, а загадка її загибелі з тих пір не дає спокою вже якому поколінню шукачів пригод.

Нещодавно дослідні організації з Університету Макуон, Університету Лейкхеда та інших великих інститутів спростували гіпотезу, згідно якої експедиція з освоєння Арктики сера Джона Франкліна загинула через отруєння свинцем. Дослідники не виявили останки членів екіпажу слідів важкого металу. Про це повідомляє видання Gizmodo.

Кораблі були знайдені тільки в 2014-2016 роках. Також були виявлені тіла деяких членів екіпажу. Результати аналізу показали, що моряки, ймовірно, померли через голод, туберкульоз та цингу, але основною причиною загибелі фахівці називали отруєння свинцем, який використовувався для виготовлення консервних банок.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

3 вересня 2016 року знайшли і "Терор". Корабель прекрасно зберігся і був законсервований його командою: всі двері, вікна та інші отвори були акуратно закриті. Порятунку "Терор" не дочекався, зрештою затонув у бухті, що носить тепер його ім'я, до південного-східу від узбережжя Кінг-Вільям.

У новій роботі вчені перевірили три ключові гіпотези.

По-перше, ті, хто помер пізніше, повинні були мати більший рівень свинцю в кістках, ніж у тих, хто загинув раніше.

По-друге, у всіх членів екіпажу в кістковій тканині, яка сформувалася незадовго до смерті, концентрація важкого металу повинна була бути вище, ніж в старих костях.

Нарешті, в скелеті моряків загиблої експедиції має бути, в цілому, більше свинцю, ніж у інших службовців військово-морського флоту Британії.

Проте всі три припущення були спростовані.

На думку дослідників, хоча точна причина загибелі експедиції Франкліна поки залишається невідомою, люди могли померти через поєднання різних факторів, включаючи голод, холод і різні захворювання.

Нагадаємо, з'явилася версія трагедії, від якої кров холоне в жилах.

Як повідомляв портал "Знай.uа", існує безліч таємниць і загадок, які не під силу розгадати людині.

"Знай.uа" писав, де покоїться Ноїв Ковчег.