Творчість Людвига Бетховена відносять як до романтизму, так і до класицизму, але в силу своєї геніальності творець насправді далеко виходить за рамки даних визначень. Твори Бетховена — це вираз його справді талановитої особистості.

Чому Бетховен оглух? Чому він не одружився? Все це ви дізнаєтеся в нашій статті.

Мешканці Бонна страшно пишаються тим, що в 1770 році саме тут народився Людвіг ван Бетховен. На жаль, цей цікавий факт за межами міста майже нікому невідомий: майбутній композитор виїхав з Бонна в 21 рік і славу здобув вже у Відні. Втім, ця прикра деталь не заважає жителям Бонна називати практично все в честь геніального співвітчизника.

Свої перші твори почав писати в 12 років. Твори були з кумедними назвами на кшталт "Елегія на смерть пуделя" (імовірно, під враженням від смерті реального пса).

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Ніколи не був одружений, але, за твердженням його друга, "постійно перебував у любовних відносинах". А ось сватався неодноразово - зокрема, до співачки Елізабет Реккель, якої, як вважає німецький музикознавець Клаус Копиц, присвячена знаменита ля-мінорна багатель "До Елізи"і піаністки Терези Мальфатти. Про те, ким була невідома героїня знаменитого листа "до безсмертної коханої", вчені також сперечаються, сходячись на кандидатурі Антонії Брентано як найбільш реальної.

Не відрізнявся охайністю. Повний нічний горщик під роялем, недоїдки серед партитур, скуйовджена чуприна і заношений шлафрок - і це теж, судячи за численними свідченнями, був Бетховен.

Написав 240 творів, з них 9 завершених симфоній. Він, по суті, заново винайшов жанр симфонії, зокрема, вперше використавши в Дев'ятій симфонії хор, чого до нього ніхто не робив.

Написав лише одну оперу "Фіделіо". Її перша версія, до речі, не мала успіху.

Про початкові такти П'ятої симфонії ("Та-Та-Та-таааа!") говорив: "Так сама доля стукає у двері!"
Дев'ята симфонія триває 70 хвилин саме її довжину взяли за стандарт, коли винаходили компакт-диски.

Став героєм революціонерів, хоча завжди вів буржуазний спосіб життя.

Ніколи не соромився жорстко вимагати найвищі гонорари.

Всі знають, що він був глухим, але взагалі він почав глухнути в 27 років через хворобу. Повністю втратив слух у 48, однак продовжив складати музику до кінця своїх днів.

Нагадаємо, як великий філософ Френсіс Бекон помер від лап снігової курки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", всі ми знаємо, що в історії є багато незрозумілих прикладів "чесного злодійства". Фрідріх Штапс і дивовижний замах на Наполеона.

"Знай.uа" писав, як чуттєвий Моцарт обожнював свою Констанцію.