Культура Саньсіндуй була відкрита в 1929 році. Тоді селянин, копав стічну канаву в 40 кілометрах від Ченду, виявив кам'яні і нефритові артефакти.

У 1986 році в цьому місці провели розкопки, в ході яких були знайдені дві спеціально підготовлені ями- "схрони". У них знаходилися 869 предметів XII-XI століть до н.е .: бронзові судини, нефритові прикраси, ритуальні предмети і зброю, слонові бивні, бронзові скульптури заввишки до 2,4 метра, а також предмети, оброблені золотом. Всі ці артефакти показують високий рівень майстерності, яким володіли носії культури.

Але що могло погубити розвинену цивілізацію?

Археологи вважають, що причиною зникнення культури Саньсіндуй, що процвітала на території сучасного Китаю в період пізнього неоліту і бронзового століття, міг бути землетрус. Так вважають автори нового дослідження, представленого в грудні на конференції Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Великий землетрус, що стався майже три тисячі років тому, міг викликати зсув, який перегородив основне для культури джерело води. Через це мешканці Саньсіндуя змушені були переселитися на нове місце, вважає Няньнянь Фань, один з авторів дослідження, геолог з Університету Цінхуа в Ченду (Китай, провінція Сичуань).

Скарби були зламані і закопані так, ніби їх принесли в жертву. Закопані предмети були виготовлені в Саньсіндуї, місті-фортеці загальною площею близько 17 квадратних кілометрів. Місто знаходилося на березі річки Миньцзян (найповноводніший приплив Янцзи).

Дослідники припускають, що культура, що існувала приблизно з 2800 року до н.е., зникла між 1000 і 800 роками до н.е. "Сучасні пояснення того, чому вона зникла, - війна або повінь - не дуже переконливі", - говорить Няньнянь Фань.

Близько 14 років тому вчені знайшли залишки іншого стародавнього поселення - Цзіньша. Воно знаходиться поруч з містом Ченду. Хоча на цьому пам'ятнику не виявлено настільки ж вражаючих виробів з бронзи, окремі предмети показують спадкоємність з культурою Саньсіндуй. Можливо, носії культури переселилися з Саньсіндуя в Цзіньшу. Але чому це сталося, залишалося загадкою.

В долині, де зараз знаходяться залишки міста, розташована велика заплава, обмежена дуже високими стінами. Таку пойму навряд чи могла створити невелика річка, яка тепер тече по ній, каже Няньнянь Фань.

У 1099 році до н.е. древні автори зафіксували землетрус в столиці династії Чжоу, в провінції Шеньсі. Правда, ця провінція знаходиться приблизно в 400 кілометрах від Саньсіндуя. Не виключено, що епіцентр землетрусу насправді знаходився поруч з цим містом, але це не знайшло відображення в письмових джерелах, оскільки культура Саньсіндуй в той час не мала своєї власної писемності.

Геологічні відкладення приблизно того ж часу свідчать про велику повінь. І більш пізній документ (періоду династії Хань) - "Хроніки царів Шу" - описують стародавні повені, які "прийшли" з гір. Це може свідчити про переміщення річкового потоку, вважає дослідник.

При цьому Няньнянь Фань визнає, що його теорія поки ще дуже дискусійна і вимагає додаткових геологічних свідоцтв.

Нагадаємо, в селі Саньсиндуй, який розташований в китайській провінції Сичуань, було зроблено чудове відкриття, яке відразу ж привернуло загальну увагу і змусило переписати історію китайської цивілізації.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дізнайтеся про найнеймовірніші дивацтва Піднебесної.

Також "Знай.uа" писав, унікальна історія китайської писемності.