Археологи в Єгипті відкопали стародавнє місто, вік якого оцінюють більш ніж в 7 тисяч років. На місці розкопок знайшли будівлі, інструменти, побутове і кухонне начиння, а також величезні гробниці. Про це в неділю, 2 вересня, повідомило міністерство з охорони стародавніх пам'яток Єгипту. Передають зарубіжні ЗМІ.

Місто розташовувався біля берегів Нілу, поблизу храму фараона Сеті I в Абідосі. Так існує версія, що історія міста починається 5316 року до нашої ери.

Неолітичне поселення було знайдене під час археологічних розкопок у губернаторстві Дакахлія на північ від Каїра.
За словами експертів, розмір 15 виявлених в цьому місці гробниць вказує на високий соціальний статус тих, хто був там похований.

Як вважають, в місті проживали високопоставлені чиновники і будівельники гробниць. Період його розквіту припадав на ранні епохи в історії Стародавнього Єгипту.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

За словами керівника єгипетсько-французької експедиції Фредеріка Жіо, у кількох силосних ямах були знайдені кістки тварин, рослинні рештки та глиняні вироби, що свідчать про існування в цій місцевості стабільних громад за 5000 років до нашої ери - задовго до доби фараонів.

Експерти висловлюють надію, що ця знахідка зможе дати імпульс до відновлення туристичної індустрії Єгипту, що перебуває в занепаді з часу повалення президента Хосні Мубарака в 2011 році і через політичну нестабільність і потрясіння в країні.

Археологи, що працюють на розкопках стародавнього міста, вже зробили ряд цікавих знахідок, включаючи збережені будівлі, уламки посуду і різні інструменти, виготовлені з металу і каменю.

Однак, як зазначає оглядач ВВС Алан Джонстон, найбільш значним стало відкриття величезних усипальниць. Деякі з них перевищують за розмірами навіть гробниці фараонів, розташовані неподалік.

Цілком ймовірно, що жителі міста були зайняті в будівництві гробниць правителів у сусідньому священному місті Абідосі, де було безліч храмів. Абідос служив столицею в ранній період історії Єгипетського царства.

Як зазначають зарубіжні кореспонденти, відкриття міста стало хвилюючою звісткою, причому не тільки для археологів Єгипту.

Його відкриття збіглося за часом з енергійними зусиллями єгипетської влади, спрямованими на пожвавлення туристичної галузі, надзвичайно важливої для економіки країни, але яка переживає серйозний занепад політичні негаразди і напади ісламістів.

Нагадаємо, у минулому столітті американські вчені знайшли в Єгипті стародавню мумію. Після того, як вона була вивчена, стало ясно, що останки належать жінці, що жила між сотим роком до нашої ери і тим же роком нашої ери.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на розкопках в Пачакамаке (Перу), група археологів з Брюссельського вільного університету виявила аномальну мумію, яка була згорнута в полотняний згорток, але все одно збереглася.

Також Знай.uа" писав, чеські археологи опублікували в мережі інформацію про неймовірну знахідку. На території некрополя Стародавнього Царства в Абу-Сіре в поховальному комплексі Неферефры, розташованого на південний захід від міста Каїра, вони виявили останки невідомої цариці.