Дивний артефакт, покритий з обох сторін дзеркальними письменами, хвилював уми істориків протягом декількох сотень років.

З 16-го століття Базель був домом для загадкового папірусу, написи на якому нанесені дзеркально по обидва боки. Тепер дослідницька група з Базельського університету розгадала таємницю, яка мучила багато поколінь вчених.

Папірус був виготовлений в Стародавній Греції і з XVI століття зберігався в Базельському університеті в Швейцарії.

Колекція Базельського папірусу складається з 65 документів на п'яти мовах, які були придбані університетом в 1900 році з метою викладання класичних досліджень. Виняток становлять два папіруси. Вони прибули в Базель ще в 16 столітті і, ймовірно, увійшли в колекцію юриста, професора, сина Боніфація - Базіліуса Амербаха.

Популярні новини зараз
З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Щоб розшифрувати його, фахівці застосували ультрафіолетові і інфрачервоні промені. Виявилося, що це не одинарний документ, а кілька склеєних між собою аркушів. Для їх поділу довелося залучити професійного реставратора, повідомляється на сайті наукової установи.

Більшість текстів, відображених в папірусах - це листи, договору і рецепти. Але Базельський папірус містить літературний текст, що набагато цінніше, пояснила професор стародавньої історії Сабіна Хюбнер.
Крім того, як з'ясувалося, папірус містить раніше невідомий античний текст.

Невідомий автор написав медичний трактат, присвячений "істеричному апное".

На думку істориків, трактат міг бути написаний Клавдієм Галеном, або ж це коментар до його роботи невідомого античного автора. На це вказує подібність з документами Галена, знайденими в бібліотеці єпископа католицької церкви в Равенні. В кінці XV століття деякі документи були викрадені з бібліотеки і пізніше виявилися в колекціях збирачів старожитностей.

Вчені відзначили схожість артефакту з равеннськими папірусами. В середні віки на античні тексти часто накладалися пізніші записи - можливо, така ж доля спіткала і рукопис Галена. Також не виключено, що папірус використовували в якості книжкової палітурки.

Нагадаємо, в Запоріжжі археологам вдалося розкопати унікальне поховання справжньої жінки-воїна.

Як повідомляв портал "Знай.ua", археологи знайшли унікальну жіночу підвіску елліністичного типу з єгипетськими мотивами.

Також "Знай.ua" писав, в окупованому Криму археологи знайшли прикрашений рельєфами античний склеп.