У 1869 році великий учений Дмитро Менделєєв створив таблицю, яка дозволила провести класифікацію хімічних елементів. Згідно з легендою, її особливості Менделєєв побачив уві сні, однак, за словами автора, її розробка зайняла у нього 20 років.

З дитинства Менделєєв любив розкладати пасьянси. Завдяки цій пристрасті він і зробив відкриття: автор розписував дані всіх представників системи на гральних картах, а потім намагався розкласти їх. Спочатку в періодичній таблиці було 56 позицій, проте інтенсивний розвиток прикладної науки в ХХ столітті призвів до відкриття цілого ряду нових речовин, яких на сьогоднішній день 118. В кінці 2015 року в дітище російського хіміка були внесені останні три елемента.

Однією з найбільш дивовижних особливостей системи є її здатність передбачати майбутнє. Менделєєв ще давно розповів, що порожні клітинки таблиці - це існуючі елементи, які ще не були виявлені вченими, однак це станеться в майбутньому. Дослідник описав особливості та характеристики магнію і галію задовго до їх виявлення.

Якщо з центральної частини сьогоднішньої таблиці прибрати стовпи і зібрати їх разом по 4 елемента, то кожен комплект стикнеться. Вони зможуть похвалитися компліментарною структурою. Іншими словами, кожен наступний елемент доповнює попередній.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Найбільша періодична система знаходиться на території Університету Мурсії в Іспанії. Вивіска розташована на площі в 150 квадратних метрів. Кожен з осередків виконаний з металу шириною 75 см.

Відкриття системи - одна з найбільш значущих подій в історії хімії і прикладної науки. Без нього неможливо було б провести цілий ряд досліджень ХХ століття. Кожна країна світу використовує таблицю у процесі проведення обчислень в області хімії.

Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії займається внесенням новинок, а ось синтез може відбуватися де завгодно. Наприклад, 9 останніх елементів були отримані в інституті в Дубні.

Не всі елементи з таблиці вічні: деякі відрізняються нестабільністю і швидким розпадом. Наприклад, час напіврозпаду унунпентия, займає 115 сходинку, становить близько 200 мілісекунд.

Нагадаємо, за що Марія Кюрі двічі отримала Нобелівську премію.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", новому елементу таблиці Менделєєва придумали назву.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що биологи створили штучну клітину.