У часи холодної війни здавалося, що атомного конфлікту уникнути не вдасться. Дві наддержави СРСР та США стрімкими темпами нарощували тактичні арсенали, вчені переводили стрілки Годинника судного дня мало не кожен рік. Едиинственное, що залишалося - робити вигляд, що в рукаві у тебе залишається козир і напад агресор не переживе.

Одним з таких козирів повинна була стати база підводних човнів Тихоокеанського флоту — зловісний монстр тих часів, готовий повернутися в лад за першим покликом командування, пише "don't panic".

Проект "Відповідь"

У 60-ті роки минулого століття керівництво СРСР ініціювало старт проекту під кодовим найменуванням "Відповідь". Радянському Союзу була потрібна абсолютно секретна база атомних підводних човнів, звідки буде завдано удар противнику в разі ядерної війни.

Почали за здравіє

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Будівництво проекту почали на березі невеликої бухти Павлівське. Це місце було ідеальним, адже початок робіт не могли помітити навіть супутники-шпигуни потенційного супротивника. На початку 80-х об'єкт був практично закінчений.

Закінчили, як завжди

У 1991 році СРСР і США підписали перший Договір про обмеження стратегічних наступальних споруд, під яку потрапила діюча база підводних човнів Ягельная і вже не настільки секретна база Павловськ.

Повірили на слово

Ефективність технічних засобів для контролю над Договором стала для СРСР справжнім сюрпризом. Радянський Союз не мав ніякої можливості перевірити, як свою частину угоди виконали Сполучені Штати - вони повірили на слово вчорашньому противникові.

906 КП

Командний пункт субмарин Тихоокеанського флоту розташовувався в деякому віддаленні від самої бази. Три підземних поверхи, сполучених комунікаційними тунелями з поверхнею і базою "Павлівське".

Колосс в скелях

Об'єкт складався з двох основних плоков, побудованих стандартними гірськими методами, і ряду додаткових виробок, також побудованих розкриттям опорних штолень.

"Споруда-1" – канал для швартування та розміщення атомних підводних човнів. "Споруда-2" – основний триповерховий блок для розміщення основних житлових і робочих приміщень.

Охорона об'єкта

досі недобудований об'єкт надійно охороняється. Периметр патрулюють озброєні солдати, а незаконне проникнення на базу може коштувати шукачам пригод великих проблем. Вся справа в тому, що "Павлівське" знаходиться на території діючої бази атомних підводних човнів.

Стратегічний резерв

Відзначимо, що будівництво об'єкта припинилося вже на фінальній стадії. Грубо кажучи, роботи залишилися тут лише "косметичні" — при необхідності, покинута база підводних човнів перетвориться у діючий об'єкт в дуже короткі терміни.

Нагадаємо,як дерево гвоздики врятувало цілу імперію.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, моторошну історію Долини смерті.

Також портал "Знай.uа" повідомляв дивовижну історію Діани де Пуатьє.