Одна з головних заслуг Майстра в області анатомії - це створення унікальних анатомічних малюнків, які і до цього дня служать наочними посібниками в підручниках.

Леонардо - перший науковий ілюстратор анатомії. Він вважав, що без малюнка немає науки, а словами неможливо уявити форму і будову органу настільки ж зрозуміло і наочно, як це можна зробити за допомогою малюнка.

Мало хто знає про те, що легендарний художник да Вінчі з особливою пристрастю ставився до вивчення анатомії людського тіла, не один раз проводячи розтин, а все для того, щоб максимально точно зобразити на своїх полотнах фігури людей.

Завдяки британській організації Rоyal Collеction Тrust, яка оцифрувала більшу частину анатомічних малюнків видатного вченого і знаменитого художника, у глядача з'явилася унікальна можливість поглянути на ці наукові ескізи четирьохсотлітньої давності, які і до цього дня зберігають в собі безліч таємниць і загадок.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Але це далеко не все відкриття, зроблене да Вінчі в області анатомії. І ми можемо тільки здогадуватися, що містилося в тих альбомах, що були втрачені.

Леонардо не просто робив начерки та ескізи частин тіла і груп м'язів, а й показував їх в розрізі, супроводжуючи кожен малюнок усіма необхідні записами у вигляді дзеркально написаних рядків.

У створенні анатомічних малюнків Леонардо дотримувався суворої послідовності.

Він першим правильно зрозумів функціонування серця і описав приблизно вірну систему кровообігу, багато в чому передбачаючи відкриття Сервета і Гарвея.

Спочатку Леонардо вважав серце грубкою, джерелом вогню. Але потім, після тривалого вивчення, прийшов до висновку, що серце - це м'яз, який перекачує кров в організмі. Він встановив, що серце людини ділиться на чотири камери (до нього вважали, що їх тільки дві): два шлуночка - лівий і правий, і два передсердя.

Він встановив відповідність артеріального пульсу скорочення шлуночків серця.

Він описав атеросклеротичні ураження судин і їх в роль звуженні коронарних артерій. Причиною розвитку цих уражень він вважав надмірне надходження з крові "продуктів харчування" - ну хто в наш час не чув про холестерин і необхідність дотримання правильної дієти!

Як вважає Пітер Абрамс, професор клінічної анатомії університету міста Варвік в Англії, ескізи да Вінчі мало чим відрізняються від робіт сучасних художників, які малюють анатомію людини.

Абрамс вважає, що верхня частина тулуба на малюнку передана досить достовірно. Наприклад, печінку абсолютно точно вказано недалеко від правої жіночої груді. Її розмір може свідчити про те, що жінка страждала від якогось захворювання печінки.

Але в нижній частині малюнка виникають неточності. Абрамс вказує, що матка передана неправильно. Зображення тут більше нагадує анатомію тварин - корів, наприклад.

Схоже, не маючи можливості досліджувати жіноче тіло, да Вінчі скористався знаннями, які він отримав, розкриваючи тварин для кращого розуміння анатомії людини.

Один з найзнаменитіших анатомічних малюнків Леонардо - плід в утробі матері. Помилковий в деяких деталях, в інших - особливо в зображенні положення плода і пуповини, - він абсолютно точний і виконаний настільки професійно, що і в наші дні використовується в якості ілюстрації в медичних підручниках.

Після смерті його науковий трактат залишився незавершеним. Його ілюстрації дісталися асистентові да Вінчі Мелзі. Спостереження, які відкривали науці нові горизонти, такі як вивчення системи кровопостачання людини, були втрачені для науки.

Багато анатомів, включаючи Абрамса, вважають, що наукова робота да Вінчі обігнала свій час на 300 років і багато в чому перевершувала "Анатомію Грея". Вважається, що лише зараз з приходом тривимірних і цифрових технологій ми змогли просунутися далі в розумінні людського тіла, ніж те, що зміг побачити Леонардо да Вінчі.

Нагадаємо, вчені за крок від розгадки найбільшої таємниці да Вінчі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", код да Вінчі розкрив тисячолітню брехню церкви про Христа.

"Знай.uа" писав, про загадкові таємниці таблиці Менделєєва.