Ця унікальна жінка перетнула Берингову протоку вплав, ставши першою людиною, яка пропливла з США в Радянський Союз, і поклавши тим самим початок закінченню холодної війни.

Провівши в 6-градусній воді 2 години 6 хвилин, вона подолала 4160 метрів Берингової протоки від американського острова Малий Діомід в штаті Аляска до російського острова Великий Діомід.

"Мені хотілося відкрити кордони, щоб ми могли стати друзями. Було складно, тому що ніхто не вірив, що таке може статися" розповідала після запливу Кокс.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Ідея переплисти протоку з'явилася у спортсменки в 1976 році. Кокс витратила багато років, щоб домогтися від радянської влади дозволу потрапити на територію СРСР, але, коли в серпні 1987-го її терпіння вичерпалося, а рішення так і не було прийнято, вирішила просто плисти.

"Ми не могли нічого бачити, у нас не було радарів, тільки каное. Великий Діомід всього 6,4 км в ширину, тому всі боялися, що я просто пропущу острів у тумані", Кокс

Цей сенсаційний заплив, коли вперше людина в буквальному сенсі змогла добратися із США в СРСР вплав, став зоряним в кар'єрі 30-річної екстремалки, хоча на її рахунку до цього часу вже значилося кілька дивовижних рекордів.

"У мене перехопило подих, — згадувала спортсменка пізніше. — Я подивилася вниз: пальці були сірі, як у трупа. Я почала плисти щосили, лише зрідка поглядаючи на плечі, щоб перевірити, чи не посиніли вони, так як це небезпечно для життя".

Останні 800 метрів були найскладнішими через сильну течію. Коли Кокс досягла берега, вона не могла вийти з води самостійно через занадто гострі камені.

"Двоє російських військових підхопили мене, я відчувала тільки тепло їхніх рук. Люди накидали на мене ковдри. Я нічого не розуміла з того, що вони говорили, окрім „Ласкаво просимо!" Кокс

В останній момент російські власті вирішили надіслати делегацію з представниками КДБ і зірками спорту. Радянський лікар Рита Захарова допомагала Кокс зігрітися.

"Саме заради цього людського контакту і був задуманий весь заплив. Ми стільки років боялися радянських людей, а ця жінка зігрівала мене, щоб повернути до життя" помітила американка.

Наступного ранку газети по обидві сторони океану вийшли з заголовками "Лінн Кокс розтопила лід", "Впала залізна завіса", "Покладено край холодній війні" і так далі.

Варто також зазначити, що у 1972 році вона за 9 годин 57 хвилин перепливла Ла-Манш, через рік поліпшила це своє досягнення на 21 хвилину, у 1975-му стала першою жінкою, яка підкорила протоку Кука, що розділяє острови Нової Зеландії, в 1976-м – Магелланову протоку, а в 1978-му в кишать акулами водах Кокс обігнула мис Доброї Надії.

Лінн Кокс стала і першою в світі, хто проплив у студеній воді Байкалу за 4 години 18 хвилин близько 18 км. Це унікальна подія потрапила в Книгу рекордів Гіннесса.

Нагадаємо, 10-річна американська школярка Саманта Сміт випадково прочитала статтю в журналі "Таймс", присвячену радянському лідеру Юрію Андропову. Після чого увійшла в історію, як самий маленький посол миру.

Як повідомляв портал "Знай.uа", предмети Марії Кюрі не можна чіпати ще 1500 років.

Також "Знай.uа" писав, про найнебезпечнішою шпигунку в історії США.