Образ англійського короля Річарда I Левове Серце овіяний ореолом романтики і сміливості. Його ім'я часто згадувалося в середньовічному епосі як героя легенд і романів. Але, якщо звернутися до історії, то все виявляється не так вже райдужно. Та й прізвисько "Левине Серце" король отримав аж ніяк не за видатну хоробрість, а за неймовірну виявлену жорстокість.

8 вересня 1157 року народився спадкоємець династії Плантагенетів Річард I. Вихований на легендах про короля Артура, він весь час марив подвигами і великими битвами.

Але, як часто буває, у кожної легендарної особистості знаходяться свої дивацтва.

1.Річард - третій син короля Англії Генріха II Плантагенета і його дружини, герцогині Аліенори Аквитанской. У Річарда було дуже мало шансів стати королем, але рання смерть старших братів (Вільям (1152-1156), Генріх помер від дизентерії у віці 28 років (1155-1183), а також молодшого Джеффрі (1158-1186), спростила прихід його до влади після смерті батька.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

2. За своє правління довжиною в 10 років, Річард Левине Серце ледь пробув рік в Англії. Одні хронології стверджують, що він пробув в Англії півроку, інші близько 10 місяців. Причина в тому, що король був "не розлий вода" зі своєю матір'ю, Аліенорой Аквитанською, яка була королевою Франції до 1152 року. Тим більше Англія не викликала в ньому тих родинних почуттів, як Франція.

3. Річард не розлучався з матір'ю навіть під час хрестових походів. Для неї і її придворних дам був завжди напоготові окремий корабель.

4. Отримав прізвисько Левине Серце під час Третього хрестового походу в 1190 році. Захоплений в 1191 році Річардом Кіпр був необхідний для підтримки франкських володінь в Палестині протягом ще цілого століття.

5. У нього також було інше прізвисько (не настільки відоме, як Левине Серце) - Річард Так-і-Ні (окс. N Oc-e-No), яке означало, що його легко схилити в ту або іншу сторону.

6. Шлюб з Беренгарією Наваррською був безплідний; у нього було багато позашлюбних зв'язків з жінками. Позашлюбний син - Філіп де Фальконбрідж (1175-1204), сеньйор де Коньяк від зв'язку з NN. Річард Левине Серце стежив за його долею і благословив союз свого позашлюбного сина Філіпа де Фальконбріджа з Амелією де Коньяк в 1190 році.

7. Він боявся свого сина Через свої переживання з приводу захоплення престолу, король забороняв йому мати при собі мечі.

8. Річард був алхіміком і відмінним музикантом Річард обожнював не тільки подвиги, але і навчання. На думку істориків, у нього були неабиякі розумові здібності, деякі навіть приписують йому кілька робіт по алхімії. Так само він процвітав в музиці. Його тонкий слух не раз змушував його припиняти церковні піснеспіви і показувати монахам, як потрібно виступати.

9. У короля була алергія на кедрові горіхи.

10. Він би міг продати Лондон, якби знайшов покупця Річард був жадібний до грошей: роздавав титули за гроші і стягував солідні суми з платників податків.

11. У нього пішла кров носом, коли він наблизився до трупа батька за деякими припущеннями, такий феномен можна пояснити тим, що Річард був причетний до смерті власного батька.

12. Деякі військові подвиги Річарда зробили його однією з найвидатніших постатей в середньовічній історії і літературі поряд з Роландом і королем Артуром. Сучасники, однак, підозрювали його навіть в зраді; мусульмани дорікали йому в надмірній жорстокості.

13. Не говорив по-англійськи.

14. Мав багато ворогів. Під час повернення в Європу Річард був упізнаний, схоплений і поміщений у в'язницю, де він перебував близько двох років. Був викуплений за великі гроші, у звільненні сина активну участь брала його мати.

15. Він помер за дивних обставин Король помер в 1199 році від того, що арбалетник потрапив в нього арбалетним болтом (в плече, руку або шию). Болт витягли, але Річард помер через пару тижнів. Вчені вважають, що справа була в стрілі, яка, ймовірно, була отруєна.

Нагадаємо, 320 років тому Петро І ввів дивний податок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ім'я Діани де Пуатьє увійшло в історію не лише тому, що вона довгі роки була фавориткою короля Франції Генріха II, але і завдяки її нев'янучій молодості і красі, про яку ходили легенди.

"Знай.uа" писав, найцікавіші факти із життя Клеопатри, про які мало хто знає.