34 роки тому було зроблено одне з найважливіших відкриттів в історії людства.

Так 10 вересня 1984 року британський генетик Алек Джеффріс виявив, що ДНК кожної людини є неповторним і унікальним – як унікальні відбитки пальців.

Сам генетик заявляв - це було як осяяння. Дослідник розглядав рентгенівські знімки ДНК і раптом побачив, що ланцюжки ДНК відрізняються. Джеффріс назвав їх "генетичними відбитками". Так зародилася "генетична дактилоскопія".

З їх допомогою можна безпомилково ідентифікувати особу, встановити спорідненість і довести причетність до злочину. Вчені стверджують, що в спіралях ДНК приховано ще чимало таємниць.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Як встановив учений, у кожного з нас ДНК унікальна. Це стало новим етапом розвитку криміналістики.

До традиційної дактилоскопії – визначення особистості людини за відбитком пальця – додалася генетична дактилоскопія – визначення особистості по волоссю, по слині на фільтрі від сигарети, або частці шкіри, або крапельці крові.

Алек Джеффріс запропонував ввести обов'язкове внесення у генетичну базу даних всіх громадян Британії. Це сильно допомогло б роботі поліції.

В базі повинен зберігатися лише той мінімум інформації, який необхідний для ідентифікації людини, а самі зразки повинні знищуватися. За словами Джеффріса, це необхідно для того, щоб з генів судмедексперти не могли отримувати інформацію про національність, колір волосся і очей.

Таким чином, поліції доведеться спочатку довести, що ДНК, виявлена на місці злочину, збігається з записом в базі даних, а тільки потім отримати інформацію про людину, а не користуватися підказками генетиків, якщо у них ще немає підозрюваного. Успішно використовується відкриття Джеффріса при встановленні спорідненості.

Пізніше техніка ДНК-дактилоскопії, відкрита Алеком Джеффрисом, почала використовуватися повсюдно для встановлення спорідненості і вирішення багатьох інших завдань, пов'язаних з ідентифікацією особи.

Тисячам людей тест ДНК допоміг довести або, навпаки, спростувати спорідненість. Навіть останки імператорської родини Миколи II ідентифікували за тими ж генетичним відбитками.

Сьогодні ДНК-дактилоскопія проводиться навіть в портативних лабораторіях, та десятки підприємств у світі випускають обладнання для геномної ідентифікації особистості.

Нагадаємо, як дерево гвоздики врятувало цілу імперію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в часи холодної війни, здавалося, що атомного конфлікту уникнути не вдасться. Дві наддержави СРСР та США стрімкими темпами нарощували тактичні арсенали, вчені переводили стрілки Годинника судного дня мало не кожен рік.

Також Знай.uа" писав, неймовірну історію народження і молодості Інтернету.