Із дитячих казок більшість з нас пам'ятає основних представників міфологічної спадщини предків. Мало хто замислювався про те, ким насправді була знайома з дитинства баба-яга і кого уособлював Тугарин Змій?

Лихо однооке

Невдача мала персоніфікацію у багатьох слов'янських народів. Лихо однооке стало втіленням суворої долі на Русі. Воно переслідувало людину, яку потім починали долати невдачі. У літописах Лихо зображувалося у вигляді одноокої велетня-людожерки.

Змій Горинич

Мабуть його можна назвати головним "злодієм" словянской міфології. Змій Горинич мав кілька голів, вмів літати і жив зазвичай поблизу "Калинового моста", по якому душі померлих переходили в царство мертвих.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Чудо-юдо

Чудо-юдо залишилося слов'янам з ще більш давньої, дославянской міфології. Деякі історики зіставляють Чудо-юдо з давньогрецькою Медузою Горгоною.

Баба-яга

Це один з найбільш складних і незвичайних персонажів слов'янської міфології. У нашому фольклорі Баба-яга володіє кількома визначеними і незмінними атрибутами: вона літає на ступі, живе на межі лісу в хатинці на курячих ніжках і у неї кістяна нога. Згідно Володимиру Проппу, житло чудовиська — портал в світ мертвих, а сама Баба-яга берегиня його.

Тугарин Змій

Злий богатир, що виходить на битву проти Добрині Микитовича та Альоші Поповича. В самому імені Тугарина дослідники вбачають відгомін боротьби слов'ян з кочовими племенами і навіть знаходять історичний прототип персонажа — половецького хана Тугоркана.

Нагадаємо, що вченим довелося фактично доводити, що не всі монстри з легенд і повір'їв – вигадка. Єдинороги, дракони і циклопи були придумані не на порожньому місці.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", народ догонів свято вірить у те, що їх предки колись прибули на Землю з Сіріуса.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що вчені намагаються розгадати древню таємницю цивілізацій.