Археологи на півночі Італії, у місті Комо знайшли справжній скарб. Так у колишньому театрі Крессони знайшлися стародавні римські монети. Про це повідомляє Lа Provincia di Como.

"Монети, принаймні 300 з них, належать до часів пізньої Римської імперії і були знайдені в банку в підвалі театру", - говорять дослідники в повідомленні. Також у банку був знайдений золотий злиток.

На думку вчених, скарби були закопані в останні роки існування Римської імперії, тобто більше 1500 років тому.

Міністр культури Альберто Бонисолі заявив, що ще невідомо історичне і культурне значення знахідки, однак "відкриття наповнює гордістю". Міністерство не надає значення монетам, але італійські ЗМІ припускають, що вони можуть коштувати мільйони доларів.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Ми поки не можемо точно оцінити історичне значення знахідки, але це справжній скарб для наших археологів", - написав у Facebook міністр культури Італії Альберто Бонизоли.

На даний момент знахідки відправлені в реставраційну лабораторію для вивчення.

Кам'яну амфору з римськими золотими монетами V століття знайшли робітники, які працювали над зносом старого театру Кресон в Комо. Побудований у 1870 році театр на початку ХХ століття перетворили на кінотеатр, який проіснував до 1997 року.

Влада міста вирішила знести будівлю, щоб на її місці побудувати житловий будинок.

Уряд країни вирішив заморозити будівництво та провести археологічні розкопки, оскільки не виключено, що в цьому місці можуть знаходитися і інші скарби.

Після проведення необхідних заходів монети займуть місце в одному з музеїв. Їх вартість у нумізматів оцінюється в мільйони євро. Однак точну ціну знахідки назвати поки складно — до таких висновків прийшов археолог Лука Рінальді.

Театр Крессони, який відкрився в 1870 і закрився в 1997 році, знаходиться неподалік від руїн форуму Комо — давньоримської центральній міській площі, де раніше вченим вдалося виявити інші важливі історичні артефакти.

Театр Крессони був відкритий в 1870 році, а згодом модернізований для показу кіно. Закриття відбулося 21 рік тому. За задумом влади, після знесення будівлі тут планується зведення елітних апартаментів.

Однак через виявлення схованки заплановані роботи призупинять на невизначений термін.

Так, вчені не виключають, що під руїнами театру ховаються інші скарби Стародавнього Риму.

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на південному заході Нідерландів археологи знайшли бронзову чашу для вмивання.

"Знай.uа" писав, в Абу-Дабі археологи виявили руїни мечеті, якій, за попередніми підрахунками, близько тисячі років.