Легенди Індії свідчать цей добродушний чоловік з головою слона –уособлення терпіння і благополуччя. Йому першому підносяться молитви і викладаються прохання. Ганеша – добрий бог, чого не можна сказати про більшість його родичів.

Заступник скривджених і тих, хто потрапив в скрутну ситуацію захистить будь-кого, навіть перед обличчям грізної Шиви.

Ганеш є одним з найбільш шанованих богів індуїстського пантеону. Будь-які починання супроводжуються молитвою Ганешу.

Сьогодні 13 вересня цей міфічний Бог "святкує свій день народження.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

В цей день здійснюють поклоніння Ганешу, приносять йому фрукти, молоко, квіти та солодощі, перед зображенням Бога розбивають кокосові горіхи.

У деяких районах країни (наприклад, в Махараштра, Tamilnadu) до цього дня з сирої глини створюють нові зображення Ганеша. Після молитов, підношень і короткої церемонії прощання старі зображення занурюють у воду річок, озер та інших водойм.

Ми зібрали цікаві факти.

1.Ганеша — найпопулярніше божество в світі і в Азії. Тільки в Індії вже більше мільярда індуїстів. Також сюди можна віднести Південно-Східну Азію і Китай. Причому для всіх цих регіонів Ганеша — активно "діюче" божество, до якого звертаються з молитвами.

2. Ганеша не має ніякого відношення до Вед. У пантеоні індуїзму він з'явився набагато пізніше інших відомих богів — приблизно в 5-м столітті нашої ери.

3. Є безліч легенд про народження Ганеші, але ніде він не народжується природним чином.

4. Місто в якому найбільше шанувальників Ганеші аж ніяк не в Індії. Це тайський Чіанг Май. Зображення і статуї Ганеші можна зустріти по всьому місту.

5. Над Меконг в районі Золотого Трикутника поруч з великим Золотим Буддою є статуя Ганеші. Своїм покровителем його вважають і ті, хто заробляє на торгівлі наркотиками.

6. Як свідчать легенди, спочатку Ганеша був грізним божеством і тільки поступово його характер змінився.

7. Ганеша одружений — його дружина-богиня Вайнаяки. Зображення її зустрічаються рідко.

8. У народності Падаунгів, відомої на весь світ тим, що їх жінки носять кільця на шиї. Богиня домашнього вогнища — жінка з головою слона (така собі жіноча форма Ганеші).

9. Ганеша — це божество, що стоїть на межі між сакральним і профанним світами. Його двоїста задача: оберігати непорушність цієї межі і в той же час відкривати людині доступ до божеств.

Нагадаємо, ніде кішку не шанували так, як у Стародавньому Єгипті. Це був золотий вік в історії кішки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це найбільш цікаві факти про стародавніх греків, які вас збентежать.

Також "Знай.uа" писав, про 5 найбільш страшних істот з нашого дитинства.