В голландському місті Аудерватері знаходиться унікальна споруда - “Відьмині ваги”. Саме за допомогою цього пристосування у 17 столітті визначали справжню відьму. На жаль справедливим такий суд навряд чи назвеш.

Але коли в епоху пізнього Ренесансу в Європі влаштовувалися повсюдні гоніння і страти відьом, у Нідерландах ситуація була набагато краще, ніж в інших країнах. Не щастило дівчатам тільки певної комплекції і ваги.

Так 1650-х роках студент-богослов Ніколас Боремас, який побував у місті Аудерватер, описав процедуру зважування відьом", яка його здивувала.

Обвинувачену заводили у Вагову палату і ставили на величезні ваги, які зазвичай використовували для крупногабаритних товарів. Якщо вагу визнавали нормальною, то людині видавали сертифікат, що підтверджував довічну непричетність до чаклунства і диявола.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Вважалося, що мітла може витримати відьму вагою до 50 кг. Так що дуже худим жінкам доводилося несолодко.

Потрапляючи на ваги вони безумовно зараховувалися до чаклунок і прислужниць диявола.

Можливо ця подія, пов'язана з тим, що в епоху ренесансу дуже любили пампушок.

Вагова палата у Аудерваторі(Heksenwaag) прославилася тим, що кожне зважування там проводилося дуже чесно. У хроніці, що датується 1624 роком, зафіксовано випадок, коли звинувачена в чаклунстві жінка пред'явила сертифікат про невинність з Аудеватера. Вона була виправдана.

Місцеві чиновники дуже дорожили своєю репутацією, тому ваги завжди показували точний результат.

Крім іншого, ця процедура приносила чималий дохід і щедро поповнювала скарбниці міста. Адже для того, щоб зважитися і отримати сертифікат, необхідно було платити мито бургомістру, суддям і численним клеркам.

До речі в Аудерватері будь-який бажаючий турист може відвідати ці ваги. Сьогоднішнім туристам, які відвідують будинок-музей Heksenwaag, розповідають більш романтичну версію виникнення сертифікатів.

Легенда свідчить, що в середині XVI століття в Аудерватері зупинявся римський імператор Карл V. Разом з ним привезли дівчину, яку зважували в іншому місті і звинуватили в чаклунстві.

Heksenwaag не підвели і показали правильну вагу нещасної. В подяку Карл V надав Аудерватеру право видавати Сертифікати невинності.

Письмових підтверджень такої версії не знайдено, але Карл V цілком міг зупинятися в Аудерватері, т. к. в XVI столітті це був великий торговий центр, набагато більш розвинений, ніж Амстердам.

Варто відзначити, що приблизно на 50 тисяч закатованих інквізицією людей, тільки 200 жертв припадало на Голландію.

Нагадаємо, як ірландське свято змінило свою назву і поширився по світу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у другій половині XIX століття творилися страшні речі. Малюки стали головним товаром для диявольської вбивці.

Також "Знай.uа"писав, як вираховували відьму на Русі.