Увечері щаслива Айседора Дункан закинула на шию довгу червону хустку і сіла в кабріолет, прямуючи на зустріч. Перед тим, як сісти в машину, вона сказала: "Прощавайте, друзі! Я йду до слави!"

14 вересня 1927 трагічно загинула відома в Америці і Європі танцівниця, яка започаткувала революційну школу "вільного танцю" Айседора Дункан.

Дункан активно виступала за жіночу емансипацію.

"Якщо моє мистецтво символічно, то символ цей - тільки один: свобода жінки і емансипація її від сталих умовностей, які лежать в основі пуританства", - заявляла танцівниця.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У цей день згадуємо цікаві факти з біографії коханої Єсеніна.

З самого народження Айседора не вміла вписуватися в загальноприйняті рамки ні в житті, ні в танці.

Вона кинула школу, в юному віці, і зайнялася самоосвітою. Уроки балету від знаменитої балерини мадемуазель Бонфанті також швидко закінчилися. Занадто тісно було дівчині в класичних танцях.

У двадцять років молода танцівниця поїхала підкорювати Лондон. Там Айседора швидко знайшла коло шанувальників, шокуючи сувору столицю. Вона танцювала на столах, напівоголена, в короткій туніці, яка оголювала коліна, схожу на давньогрецький хітон. За таку дивину платили добре, і незабаром у Айседори з'явилися натовпи шанувальників і шалені гроші.

Після Лондона Дункан відправилася Париж, де зустріла таку ж авантюристку Лої Фуллер. У відносинах Фуллер і Дункан можна побачити і пристрасть, і любов, і ненависть, і професійні ревнощі. Більшість біографів досі сперечаються про цей союз.

Але шляхи їх швидко розійшлися. Айседора продовжила кар'єру як самостійна танцівниця. З 1902 по 1904 роки вона багато гастролювала Європою, заснувала школи танців в Греції і Німеччині.

Кар'єра босоногої танцівниці йшла в гору. Але всі свої гроші Айседора вкладала в відкриття танцювальних шкіл і часто залишалася без копійки в кишені. Але безгрошів'я, одного разу, навіть врятувало її.

У 1915 році після гастролей в США Дункан збиралася плисти в Європу на шикарному лайнері "Лузітанія". Але кредитори влаштували скандал, намагаючись повернути свої гроші. Танцівниці довелося відмовитися від розкішної каюти і задовольнятися ліжком на більш скромному судні. Їй пощастило: "Лузітанія" була пущена на дно німецьким підводним човном недалеко від Ірландії.

За розповідями сучасників, Айседору переслідували страшні бачення. У 1913 році їй стали ввижатися дві дитячих труни і чутися похоронні марші. Через кілька місяців в автомобільній аварії загинули син і дочка танцівниці.

Айседора була, як зараз це прийнято називати, епатажною персоною. В процесі танцю могла зійти в зал або закричати. Одного разу вона почала кричати зі сцени: "Я атеїстка! Атеїстка!" Іншим разом на концерті в Бостоні під завершальні акорди, розмахувала червоним шарфом: "Це - червоний! І я така ж!".

Але популярніше від цього танцівниця не стала.

У жовтні 1921 року до Дункан прийшла "злотоголова любов". Коли вона вже була готова все кинути, на вечірці, куди її запросив танцювати художник Георгій Якулов, відбулося її знайомство з Сергієм Єсеніним. У перший же вечір Айседора розділила з ним ложе.

Велелюбний поет був підкорений вільною вдачею Айседори і вже через кілька днів практично жив з нею.

До весни закохані не розлучалися, хоча їх відносини були вельми туманними і невизначеними. Айседора була старша на 18 років, багато хто ламав голову, навіщо поетові взагалі цей зв'язок. Але пристрасть була такою сильною, що Айседора навіть змінила принципам ніколи не виходити заміж, а Єсенін був готовий піти за нею навіть у пекло.

Поет мав неврівноважений характер, був запальний і емоційний, Айседора і сама могла влаштувати скандал. Навіть на людях могла роздавати ляпаси тим дамам, які заговорили з Сергієм. А після благати про прощення. У травні 1922 року пара одружилася для того, щоб Єсенін міг виїхати за кордон - в цьому Айседора бачила порятунок для їхніх стосунків.

Але покинувши рідні землі Єсенін почав спиватися, йшов з дому, скандалив і в результаті змусив дружину повернутися в Росію. Стало тільки гірше, і буквально через місяць Айседора практично втекла від скандального в хмелю коханця-поета.

Звідти він незабаром надіслав записку, в якій були всього кілька слів: "Я люблю іншу. Одружений. Щасливий. Єсенін".

До самої своєї смерті Айседора тепло відгукувалася про свого непутящого чоловіка. Згідно із законом, Дункан була спадкоємицею цього гонорару в 300 тисяч франків. Однак, від грошей Дункан відмовилася.

"Віддайте їх його матері і сестрам. Вони їм потрібніше, ніж мені ...", - сказала танцівниця.

Після розриву з Єсеніним у танцівниці було ще кілька скандальних зв'язків, в тому числі - з поетесою Мерседес де Акоста.

Останні роки життя Дункан багато пила і мало виступала. Але в свій останній день вона сіла в автомобіль свого коханця абсолютно щасливою: її кілька разів викликали "на біс", і вона повинна була їхати на зустріч з новим акомпаніатором. Автомобіль різко рвонув вперед і улюблений червоний шарф, який заплутався в спицях колеса практично обезголовив Дункан. Смерть наступила миттєво.

Нагадаємо, 10 маловідомих фактів про дружину і музу Пушкіна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", коллеги-сучасники називали Фаїну Раневську "королевою другого плану", а нащадки – однією з найбільших російських актрис XX століття. Найдотепніші вислови актриси, які допомагали їй впоратися із самотністю, життєвими труднощами і зворотньою стороною слави.

Також "Знай.uа" писав, довгий список тих, хто відмовився виходити заміж за Маяковського.