Багато хто знайомий з захоплюючим романом Дюма про пригоду мушкетерів і доблесного д'Артаньяна.

Але мало хто знайомий з реальною історією. Яка як виявилося не менш цікавіше. Ким по-справжньому був гасконець, що став прототипом легендарного образу? І якими були мушкетери?

Народився Шарль Ожьє де Бац де Кастельмор в 1613 році, Дюма ж переніс розповідь на 20 років назад, щоб реалізувати ідею з алмазними підвісками, навколо яких розгортається вся дія роману.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Так в 1600-му році Генріх IV сформував роту так званих карабінерів для особистої охорони. Складалася вона виключно з дворян. Двадцять два роки по тому Людовик XIII озброїв цих воїнів довгоствольними мушкетами - так з'явилися Королівські мушкетери.

Форма у воїнів була чудова. Мушкетери носили блакитні плащі з білими хрестами і королівськими ліліями, що більше не дозволялося нікому. У кожного солдата був свій кінь сірої масті. Завдяки чому в народі роту прозвали "Сірими мушкетерами".

Кожен повинен був бути озброєний шпагою, палашом, двома пістолетами, дагою і багинет. Але скарбниця видавала стрільцям тільки мушкет, а все інше спорядження вони набували самостійно. Крім того, мушкетеру покладався особистий слуга, також оплачувану з власної кишені. Відомо, що у реального д'Артаньяна був такий.

Зі смертю Людовика XIII прийшов кінець і першій роті мушкетерів. Справа в тому, що кардинал Мазаріні намагався змістити де Тревіль з посади командира, а на його місце поставити племінника, Філіпа Мазаріні. Зазнавши невдачі, кардинал зумів домогтися розпуску мушкетерів, і в 1646 році втілив свої плани в життя.

Відданий королю Шарль де Бац де Кастельмор, граф д'Артаньян отримав можливість відновити мушкетерську роту в 1665 році. Він збільшив чисельність солдатів до 330 чоловік і перетворив загін в самостійний підрозділ зі своїм скарбником, хірургом, зброярем і навіть священиком. Крім того, у роти з'явилися свої прапор і штандарт. На ньому був зображений дивыз написаний на бомбы, що вилітає з мортири Quo ruit et lethum ( "Де впаде, там смерть").

Завдяки ідеальному командуванню д'Артаньяна рота розцвіла. Капітан перетворив її в військову школу для дворян. Таким чином вся французька знать вважала за честь відправити свою дитину на навчання і службу в мушкетери.

Остання битва для королівських мушкетерів відбулося в 1746 році. Після битви при Фонтенуа рота якийсь час продовжувала виконувати функції декоративної охорони і була остаточно розпущена після смерті Людовика XV. Так легендарний загін став жертвою звичайної економії.

Фінал кар'єри і книжкового, і справжнього Д'Артаньяна був блискучим: Дюма описав героїчну смерть в бою в чині маршала Франції, по-справжньому ж гасконець загинув при облозі Маастрихта в 1673 році.

Звістка до глибини душі зворушила Людовика XIV, який визнав, що Франція втратила прекрасного воїна. Також це вплинуло на всю роту так, як Людовик XIV вирішив сформувати її заново, заодно змінивши формений статут. Тепер мушкетери носили червоний мундир, чорні ботфорти і чорний капелюх з білим пір'ям.

Нагадаємо, 320 років тому Петро І ввів самий дивний податок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", образ англійського короля Річарда I Левове Серце овіяний ореолом романтики і сміливості, найцікавіші факти про короля.

Також "Знай.uа" писав, найцікавіші факти про життя Данте Аліг'єрі.