17 вересня 1864 в Вінниці народився класик української літератури Михайло Михайлович Коцюбинський. Він вивів національну літературу на європейський рівень. Його називали українським імпресіоністом.

Ми зібрали найцікавіші факти про письменника:

1.В 12-років юний Михайло закохався в дівчину, якій було 16-років, і щоб привернути її увагу, вирішив стати "великою людиною", а для цього він став з особливим завзяттям читати книги. Так під величезним впливом творчості Т. Шевченка і М. Вовчка, у нього виникає бажання стати письменником.

2. Його називали Сонцепоклонником і соняшником, адже найбільше письменник любив сонце, квіти і дітей. Він служив звичайним клерком у статистичному відділі Чернігівської управи, а на роботу ходив з обов'язковою квіткою в бутоньєрці.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду
Показати ще

3. Він знав дев'ять мов - три слов'янські: українська, російська, польська; три романські: французька, італійська, румунська; і три східні: татарську, турецьку та циганську.

4. Коцюбинський заслужив почесне місце в ряді найоригінальніших українських письменників. Він урізноманітнив літературу багатогранними напрямами, в тому числі модернізмом. Саме його творчість вперше в українській літературі включила імпресіонізм, глибокий психологізм, елементи експресіонізму, неореалізм та інші.

5. На Коцюбинського-імпресіоніста і чудового представника психологізму неабиякий вплив також надали Нечуй-Левицький, Панас Мирний, Гі де Мопассан, Чехов, шведські письменники і ряд інших помітних літераторів.

6. Проблеми сучасної йому інтелігенції Коцюбинський зміг відобразити по-новому. Він вперше заявив, що невдачі інтелігенції багато в чому пов'язані зі страхом. Страх як психологічне явище представляв для Коцюбинського особливий інтерес. Цей інтерес знайшов відображення в безсмертному творінні - казці "Хо". Надалі психологічний аналіз у творчості Коцюбинського стає все ширше і глибше, в повній формі відображається в таких шедеврах, як: "Лялечка", "Поєдинок", "Цвіт яблоні".

7. Коцюбинський любив словотворчість і часто використовував оригінальні мовні конструкції. Він привніс чимало власних новаторських елементів в стилістику і манеру подачі матеріалу.

8. За зв'язок з національно-визвольним рухом в 1882 році Коцюбинський був заарештований, а після звільнення поліція встановила за ним таємне спостереження. При цьому його квартиру кілька разів обшукували.

9. Коцюбинський багато подорожував. Часто бував в Італії на острові Капрі.

10. Поховали великого письменника України на Болдиній горі в Чернігові. У 1970 році на кіностудії ім. Довженка знято художній біографічний фільм "Сім'я Коцюбинських".

Нагадаємо, чому Іван Франко так і не потрапив до Галицького сейму.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в 1869 році великий вчений Дмитро Менделєєв створив таблицю, яка дозволила провести класифікацію хімічних елементів, загадкові таємниці таблиці Менделєєва.

Також "Знай.ua" писав, маловідомі факти про Бетховена, які вас здивують.