Відома на весь світ вчена Марія Кюрі померла від апластичної анемії. Вона захворіла рідкісною хворобою, під час дослідів, які допомогли відкрити полоній і радій.

Кьюрі - єдина жінка в історії, котра отримала Нобелівську премію відразу в двох дисциплінах: хімії та фізики. Завдяки її відкриттям, у 1896 році французький фізик Анрі Беккерель відкрив уран.

Вже більше століття минуло з дня смерті легендарної вченої, а її особисті речі, включно з одягом, меблями, книгами рецептів, лабораторними записи залишаються, як і раніше, заражені радіоактивними речовинами. Вони зберігаються в Національній бібліотеці в Парижі, у спеціальних коробках, захищених свинцем. Речі Марії Кюрі вважаються національним надбанням Франції.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перш ніж погортати робочі щоденники і журнали Кюрі, відвідувачі бібліотеки мають підписати формуляр, в якому говориться, що вони знайомі з небезпекою, і обов'язково надягти захисне спорядження, щоб не заразитися радієм 226. Для того, щоб цей елемент розпався, необхідно 1600 років. Це означає, що відвідувачам доведеться дотримуватися заходів обережності ще півтори тисячі років.

до Речі, тіло Кюрі теж було заражене радіоактивними речовинами. Труна в якій ховали відому вчену захищена зсередини шаром свинцю товщиною 2,5 сантиметра. Марія Кюрі разом з чоловіком, П'єром Кюрі, похована в паризькому Пантеоні.

Нагадаємо, горючі властивості нафти здавна приваблювали людство. Бензин пройшов довгий шлях від незатребуваного антисептичного засобу до рідини, без якої неможливо уявити життя людини, а його виробництво — від примітивного випарювання до технологічно складного процесу.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", американським дослідникам з Індіанського університету в Блумінгтоні вдалося визначся субстанцію, яка може виявитися найміцнішою у Всесвіті.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що співробітники Інституту біологічних досліджень Солка в Сан-Дієго в США використовували стовбурові клітини для відновлення шкірних покривів і добилися успіху.