Археологи виявили біля стін Софійського собору в Києві унікальні знахідки: монети, кераміку і навіть древнє поховання. Про це повідомляє "Сегодня".

Повідомляється, що розкопки проходять в 25 метрах від собору. Дослідження тут стартували на початку липня на місці провалу, який стався в квітні цього року. У Нацзаповіднику "Софія Київська" тоді припустили, що просісти земля могла над древнім підземеллям XVII-XVIII ст., яке використовувалося як монастирський погріб.

розкопки біля Софії Київської

"Нам вдалося заглибитися майже на три метри. Коли почали копати, виявилося, що тут два провали: один, більш вузький, який відбувся цієї весни, і другий, більш широкий, який утворився в 2000 році. На останньому ми і зосередилися. Щоб дійти до погребів, потрібно спуститися ще метра на два. Що нас чекає внизу – важко сказати. Наше завдання – відкрити його, визначити стан і по можливості зробити тимчасове укріплення аварійних ділянок, щоб більше не траплялися провали", – повідомив археолог Тимур Бобровський.

Як стверджують історики, погреби виникли на місці більш ранніх підземних ходів часів Київської Русі.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Ходили навіть легенди, що в цих підземеллях захована бібліотека Ярослава Мудрого, але це навряд чи. Справа вся в тому, що, копаючи льохи в XVII столітті, бібліотеку, якщо б вона там була, вже виявили б", – каже Бобровський.

розкопки біля Софії Київської

За два місяці розкопок археологам вдалося знайти залишки стін великого дерев'яного будинку (друга половина XVII – початок XVIII ст.), шість монет (п'ять польських XVII ст., шеляги і півтораки, і одну XIX ст. – Російської імперії), заготівлю свинцевої печатки і одну печатку із зображенням святого Георгія і хреста (приблизно XI—XII ст.). Друк, можливо, належав одному з церковних ієрархів Софійського собору. Також було розкопано залишки дерев'яної огорожі приблизно XI–XII ст. і кераміка XI–XVIII ст.

Також дослідники знайшли унікальне давнє поховання.

"Залишилися тільки кістки ніг. Верхня частина тулуба і череп – в проваллі. Це поховання цікаво тим, що, найімовірніше, було зроблено ще до спорудження Софійського собору, приблизно в Х столітті, коли на цьому місці існував могильник. Ми можемо припускати, що це язичницьке поховання", – розповів Бобровський.

розкопки біля Софії Київської

Відомо, що розкопки триватимуть ще кілька місяців. Всі знайдені артефакти археологи передадуть у фонди Нацзаповідника.

Нагадаємо, що археологи знайшли статую, яка переверне уявлення людей про наших предків.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи у Великобританії знайшли сліди стародавніх поселень.

Також портал Знай.uа писав, що в Єгипті було знайдено нового Сфінкса.