У середу, 19 вересня, стало відомо, що в перший же день археологічних раскопок на Арабатській стрілці (Херсонська область) було знайдено стародавнє поховання воїна.

Про це повідомила учасниця розкопок Оксана Чорнобривцева на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Це щось грандіозне! Сьогодні перший день розкопок, які почали співробітники Інституту археології НАНУ на Арабатській стрілці і знайдений сармат. Він воїн, вершник, його зріст 160 см, йому близько 2000 років, похований головою на північний захід, з ним його залізний меч (фрагменти) і глечик", - описала знахідку Чорнобривцева.

розкопки на Арабатській стрілці

При цьому археолог підтвердила, що кошти на розкопки на Арабатській стрілці були виділені місцевою владою. Розкопки тривають, тому Оксана Чорнобривцева окремо попросила у місцевих жителів "дбайливого ставлення до історії, знахідок і шанобливого ставлення до вчених".

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

розкопки на Арабатській стрілці

Як відомо, сармати - це стародавній народ, який складався з кочових іраномовних племен кінця раннього Залізного віку. Ці племена жили на більшій частині півдня України, населяючи степові райони від вододіл Тиси та Дунаю до Аральського моря.

Наголошується, що головним типом військ причорноморських сарматів була легка кіннота. Сармати, які були вправними вершниками, мали на озброєнні не тільки лук та стріли, але і мечі, кинджали і навіть важкі списи. Як колись писав римський історик Тацит, у сарматів були панцирі "з залізних пластин або дуже товстої шкіри".

давній войовничий народ - сармати

Нагадаємо, що археологи у Великобританії виявили незвичайні сліди стародавніх поселень. Неймовірні знахідки вдалося виявити завдяки аномальній спеці, що настала цього літа.

Як повідомляв портал Знай.uа, знайдені на території Мексики старовинні артефакти Майя є предметами, зробленими колись інопланетянами.

Також портал Знай.uа писав, що на морському дні виявлено новий вид життя.