Буквально днями стало відомо, що вчені з Університету Вайомінга у США розкрили причину загибелі стародавніх цивилизаций, що існували в останні десять тисяч років на Землі. Як виявилося, в усьому винні глобалізаційні процеси в суспільстві. Дослідження опубліковано в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У ході дослідження фахівці вивчили історичні документи за останні 130 років, а також результати радіовуглецевого аналізу безлічі копалин зразків віком до десяти тисяч років, знайдених на різних континентах нашої планети.

Таким чином, експерти змогли розрахувати споживання енергії людськими суспільствами в різні історичні епохи і оцінити рівень синхронізації між ними.

У процесі аналізу дослідники прийшли до висновку, що рівні споживання енергії різних древніх людських суспільств насправді мали між собою зв'язок. При цьому так званий процес глобалізації міг сприяти і одночасному падінню багатьох цивілізацій через їх уразливість до змін навколишнього середовища в результаті соціально-економічного розвитку суспільства.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Раніше повідомлялося, що єгипетська археологічна місія здійснила знакове відкриття. Так, дослідники працювали над трудомістким проектом щодо зниження рівня ґрунтових вод у храмі, який розташовується недалеко від Асуана і тут, у ході робіт біля храму Ком-Омбо було знайдено нового Сфінкса.

Виявлена статуя, очевидно, відноситься до епохи Птолемеїв (331 рр. до н. е. - 31 р. н. е..). Про це розповів Генеральний секретар Верховної ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі.

Сфінкс

Нагадаємо, що археологи у Великобританії виявили незвичайні сліди стародавніх поселень. Неймовірні знахідки вдалося виявити завдяки аномальній спеці, що настала цього літа.

Як повідомляв портал Знай.uа, знайдені на території Мексики старовинні артефакти Майя є предметами, зробленими колись інопланетянами.

Також портал Знай.uа писав, що на морському дні виявлено новий вид життя.