Фердинанд Магеллан, без перебільшення, великий мореплавець. Адже саме він поклав кінець невгамовній суперечці про форму Землі, бо представив прямі докази.

Завдяки йому вчені, нарешті, отримали можливість визначити справжні розміри Землі не умоглядно, а на підставі неспростовних даних.

Так 20 вересня 1519 року мореплавець Фердинанд Магеллан відбув з порту Санлукар на чолі флотилії з п'яти суден у напрямку до Ріо-де-Жанейро. Він, як і Колумб, був прихильником ідеї, що Земля кругла, отже, подорож на захід приведе на схід.

Таким чином, Фернан Магеллан своїм навколосвітнім плаванням довів, що між Америкою та Азією простягається великий водний простір, і встановив наявність єдиного Світового океану.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

До речі, 5 судів, якими керував мореплавець носили досить гучні назви: "Тринідад", "Сан-Антоніо", "Сантьяго", "Консепсіон" та "Вікторія".

Просуваючись зі своєю командою на південь, Магеллан відкрив все атлантичне узбережжя Південної Америки.

Під час перетину Атлантики Фердинанд вперше використовував свою систему сигналізації, і його кораблі флотилії жодного разу не втратили один одного з виду.

До того часу в експедиції залишилися тільки 3 кораблі, на яких Магеллан обігнув Америку з півдня по відкритій їм протоці, і вийшов в океан, який згодом назвав Тихим. Так як за всі 4 місяці в його водах не сталося жодного шторму і кораблі благополучно продовжували шлях.

Перетинаючи океан, вони пройшли більше 17 000 км. Але чим далі пливла команда, тим складніше ставало. Адже на кораблі через не хватку запасу їжі почався голод і цинга. Моряки вмирали один за іншим.

А Магеллан тим часом щодня вів спостереження і складав карту. Незабаром досяг мореплавець раніше не відомих Філіппінських островів – це відбулося в 1521 році.

Але втрутившись у конфлікт місцевих племен він загинув в одній із сутичок з тубільцями. Ті члени екіпажу, які залишилися в живих втекли на свої кораблі і продовжили рух на захід.

В Іспанію повернулися тільки два судна.

А у вересні 1522 року "Вікторія" завершила навколосвітню подорож, трохи пізніше повернувся "Тринідад". На ньому привезли стільки пряносщів, що їх продаж компенсував втрату інших кораблів.

Подорож Магеллана без перебільшення була найбільша подія для людства.

Крім того, експедиція з'ясувала, що більшу частину поверхні землі займає не суша, як думали Колумб і його сучасники, а океани.

Нагадаємо, як американка Лінн Кокс дісталася вплав з США до Росії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в наш час Антарктида являє собою крижану пустелю. Важко уявити, що колись тут вирувало життя. Тим не менш, мільйони років тому так все і було.

Також "Знай.uа" писав, про найвідоміші і несподівані корабельні аварії в історії.