Сьогодні це місце вважається однією з найвідоміших в'язниць в історії. Але вже давно не бере в свої стіни ув'язнених. Гучну славу Алькатрас отримала в ті часи, коли її мешканцями були не злочинці, а туристи.

Не дивлячись на те, що в'язниця проіснувала всього 29 років вона зберігає чимало таємниць і загадок.

Ми розповімо про найцікавіші з них.

Місце, де зламали Капоне

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Знаменитий мафіозі, який займався бутлегерством, гральним бізнесом і сутенерством, сидів в Алькатрасі з 1934 по 1939 рік, і це, без перебільшення, були найстрашніші роки в його житті.

У 30-ті Алькатрас був спеціальної в'язницею, для тих, чиї кримінальні зв'язки ніде більше не вдавалося розірвати. Саме так вчинили з Аль Капоне.

Знаменитий глава чиказької мафії в цих страшних стінах розгубив весь свій лоск, вплив і авторитет.

Так туремне керівництво подбало про те, щоб Капоне направляли на самі непрестижні та принизливі роботи. Гангстерський бос незабаром перетворився в знедоленого, якого самим охоронцям доводилося захищати від принижень з боку інших ув'язнених. Одного разу Аль отримав від іншого зека удар заточкою в тюремній перукарні.

Він був випущений через п'ять років практично безпорадним і приреченим хворим, які втратили здоров'я внаслідок розвитку неизлеченного сифілісу, підхоплений їм в безтурботні роки молодості в Нью-Йорку.

Бій за Алькатрас

Криваві події відбувалися на острові з 2 по 4 травня 1946 року.

Так засуджені задумали групову втечу. Один із зеків, 20 річний Бернард Кой засуджений за пограбування банку, зумів непомітно для охорони дістатися до складу зі зброєю, після чого озброївся сам і озброїв своїх спільників.

Злочинці хвацько захопили одне з відділень в'язниці, замкнули в камері дев'ятьох охоронців.

Ув'язнені збиралися взяти катер і, прикриваючись заручниками, дістатися до Сан-Франциско. Однак ключ, щоб залишити свій тюремний корпус, бунтівники відразу не виявили, а підбір потрібного з тих, що вони відібрали в охоронців, привів до блокування замка.

Затримка, коштувала заколотникам свободи. Цього часу вистачило, щоб влада встигла вислати на Алькатрас поліцейських, агентів ФБР і навіть морських піхотинців. Захоплений корпус взяли штурмом і придушили бунтарів.

В результаті заколоту загинули два охоронці, троє ув'язнених, а 14 охоронців і один ув'язнений були поранені. Ще двох учасників бунту засудили до смертної кари.

Прощавай, Алькатрас!

На цьому історичному знімку 1963 року останні ув'язнені Алькатраса залишають легендарну в'язницю, щоб відправитися в інші виправні установи США.

За офіційною версією, в'язницю закрили через високі витрат на утримання ув'язнених. До того ж Алькатрас вимагав ремонту на суму від 3 до 5 мільйонів доларів. До всього іншого, утримання ув'язнених на острові обходилося надто дорого, оскільки все регулярно доводилося завозити з материка.

До слова, після закриття на острові пропонували розмістити монумент ООН.

У 1969 році група індіанців з різних племен переселилася на острів, фактично захопивши його. Переселення виявилося можливим завдяки федеральному закону про вільне переселення індіанців 1934 року. Але прожили індіанці там недовго, всього 2 роки.

Острів туристів і баскетболістів

Сьогодні Алькатрасом гуляють туристи, а від злочинців тут залишилися тільки спогади. Співробітники в'язниці-музею змогли розкрутити славу Алькатраса на весь світ.

У 1971 році уряд прийняв рішення зробити Алькатрас частиною Національної зони відпочинку "Золоті ворота".

Також вдихнути життя в Алькатрас допомогла загальноамериканська популярність Аль Капоне. Адже виявилося місце, де сидів знаменитий гангстер, мріють відвідати десятки тисяч чоловік. І з 1973 року колишня в'язниця Алькатрас стала туристичним центром, який зараз відвідує до мільйона осіб на рік.

А в 2010 році острів Алькатрас, що має і другу назву Рок ( "Скала"), облюбували майстри вуличного баскетболу. Тепер в колишньому тюремному дворі проводиться головний турнір вуличних баскетболістів світу Red Bull King of the Rock - "Король скелі".

В результаті Алькатрас остаточно перетворився в соціокультурне явище, відоме всьому світу. Мабуть, це одне з кращих перетворень для колишньої в'язниці.

Нагадаємо, як королева гангстерів згубила самого впливового мафіозі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", поки весь світ боявся одного факту їх існування, мафіозі закохувалися і були коханими. Як жилося дружинам мафіозі.

Також "Знай.uа" писав, про неймовірну втечу з Алькатрасу.