Зигмунд Фрейд прославилася, як засновник психоаналізу. Він зробив величезний вплив на медицину, психологію, соціологію, антропологію і навіть літературу і мистецтво XX століття.

Саме він підібрав чарівний ключик до підсвідомості людини і розповів про таємниці сну. Це Фрейд заявив людству, що всі проблеми від нереалізованої сексуальної енергії.

Суперечки щодо його особистості не вщухали ні при житті, ні після смерті психолога. Одні його вважали шарлатаном, а інші ж - генієм.

Коко Шанель якось назвала його першим чоловіком-феміністом. Адже це саме він став ідеологом сексуальної революції і штовхнув жінок до рівноправності.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Але мало хто знає, що всі свої знамениті праці вчений створив під дією наркотиків. 12 років Рейд прожив під впливом наркотичних засобів. Більш того, лікар підсадив на них багатьох людей.

Ми розповімо вам цікаві факти про сам спірному вченій XX століття.

1.У Зигмунда Фрейда був страх перед числами 6 і 2. Від цього він страждав усе життя. Не селився в готелях, в яких було більше, ніж 61 номер, щоб йому навіть часом не дісталася кімната з фатальним числом. А 6 лютого Фрейд вважав за краще не виходити на вулицю.

2. Володів феноменальною пам'яттю. З раннього дитинства без праці запам'ятовував зміст вподобаних йому книг, записів і картинок.

3. Був поліглотом. Вчений бездоганно знав латинську, грецьку, французьку, англійську, італійську, іспанську, давньоєврейську і німецьку мови.

3. Фрейд завжди покладався тільки на свої думки і ніколи не вступав в дискусії. Він завжди вимагав від людей, щоб його слухали дуже уважно. Протягом спільного життя чоловіка вченого ніколи не перечила йому і беззастережно виконувала всі його побажання.

4. Психолог ніколи не дивився людям в очі і всіляко уникав цього. Одна з версій говорить про те, що саме так з'явилася знаменита кушетка в кімнаті психоаналітика.

5. Його дуже цікавила історія стародавнього Єгипту. Фрейд збирав артефакти. Він багато їздив по аукціонах і ринків старожитностей Європи для того, щоб поповнювати свою колекцію. Деякі історики вважають, що багато ідей Фрейд запозичив з навчань древніх єгиптян. Як доказ, на початку XX століття було знайдено найдавніший сонник, тлумачення снів якого, так нагадує одну зі знаменитих робіт вченого.

6. Провів сеанс гіпнозу один, і був першим хто це зробив. Згідно існуючим тоді в медичних колах правилом, ця процедура проходила в присутності асистента. Але, Фрейд був впевнений в своїх силах на 100%, і обходився без сторонньої допомоги.

7. Фрейд залишився єдиним австрійським євреєм, якого пощадив Гестапо, коли почалася Друга світова війна і німці увійшли до Австрії. Відомий випадок, коли доктора викликали на допит і попросили підписати папір, що він не має претензій до таємної поліції. Фрейд поставив підпис і зробив жартівливу приписку: "всім рекомендую".

Історики досі ламають голову, чому гітлерівці пощадили лікаря єврейського походження, який дозволяв собі зухвалі жарти. За однією з версій, Гітлер був пацієнтом Фрейда. У підтвердженні цього, біографи вказують на картину, яка була знайдена в квартирі вченого.

На зворотному боці полотна стояв підпис фюрера.

8. Фрейд давав наркотик вагітній дружині - йому було цікаво дізнатися, як під дією кокаїну розвивається плід. Всі спостереження вчений докладно описував у своєму щоденнику.

9. Кокаїн Фрейд вважав прекрасним антидепресантом і охоче прописував його своїм пацієнтам. Коли кокаїн визнали наркотичним засобом, Фрейд поспішив кинути наркотики і видалив всі записи, пов'язані з його вивченням речовини.

10 Фрейд робив записи практично кожен день протягом усього життя. Тільки після його смерті залишилося близько 4000 тисяч листів, не рахуючи ті, які він видалив ще за життя.

11. На свій архів Фрейд наклав табу, заповівши оприлюднити листи в два етапи: частина - після 2000 року, решта - в 2102 році. Але на жаль, волю вченого не виконали. Листи після початку XXI століття так і не були опубліковані. Відомо, що листи зберігаються в секретному архіві бібліотеки Конгресу США та доступу до них немає навіть у прямих спадкоємців вченого.

Нагадаємо, що відомо про таємниці таблиці Менделєєва.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 7 великих поетів страждали психічними розладами.

Також "Знай.uа" писав, дивовижні факти про Майкла Фарадея.