Як виявилося, про найдавнішу цивілізацію майя людство знає далеко не все. Так археологи виявили нові унікальні артефакти, які розповіли про зниклу культури багато цікавого.

Ми розповімо найцікавіші факти, які недавно з'ясували дослідники:

Пам'ятники посухи

Цього року група археологів попрямували в центральний Беліз, щоб відвідати древні розкопки. Так відомо, що в Кара-Бланке спочивають останки двох структур, платформи біля глибокого басейну і комплексу для купання. Обидва вони були побудовані приблизно в 800-900 рр н.е., коли в даному регіоні панувала посуха. У ці важкі часи паломники відвідували обидві будівлі, щоб вшанувати бога дощу Чахкієв.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вчені планували виявити артефакти на платформі біля басейну і оцінити ступінь пошкодження комплексу для купання. Але замість цього вчені відкрили нове призначення священного місця. Була відкрита нова платформа, що датується 600 роком нашої ери. Це означало, що дане місце використовувалося для ритуалів за сторіччя до передбачуваної дати його побудови.

Також ймовірно, що в той час не було ніяких посух. У комплексі для купання також був сюрприз. Збиток виявився не роботою рук мародерів, а самих майя, які розібрали пам'ятник, перш ніж вони покинули це місце назавжди.

Образ Пакаля Великого

Також в цьому році вчені знайшли палац на півдні Мексики, який належав Пакаля Великому. Коли археологи пробралася по штучним водним шляхам всередині палацу, вони знайшли раніше невідомий критий басейн з сидіннями. У тому ж приміщенні знайшли схованку, в якому перебувала гіпсова маска в натуральну величину. Маска не була призначена для носіння, а скоріше була архітектурною окрасою. Після порівняння рис обличчя маски з зображеннями Пакаля було виявлено схожість.

Варто відзначити К'ініч Ханааб Пакаль I. Також відомий як Пакаль Великий, цей монарх зійшов на престол у віці всього 12 років в 615 році н.е. і правил до своєї смерті у віці 80 років.

Екологічний слід майя

Склався стереотип, що майя жили в повній гармонії з природою. Але цивілізація не залишила матінку природу неушкодженою. Вчені знайшли незаперечні докази, у вигляді вуглецю або його відсутності, що майя вирубували ліси в масовому масштабі. Їм потрібні були дрова, сільгосп угіддя і місця для їх храмів. Культура майя зникла близько 900 г. н.е., і протягом наступних 1100 років тропічні ліси відновилися.

Але страшніше, те що після вирубки лісів навіть по закінченню такого тривалого терміну, земля не відновилася. На цьому місці зараз можуть рости дерева, але земля не може зберігати вуглець. Це прикра новина для вчених-кліматологів, які сподівалися використати заново висаджені лісу для уловлювання надлишкового вуглецю.

Шоколадні гроші

Подібно до багатьох інших стародавніх культур, Майя ніколи не користувалася монетами, вони, просто обмінювалися потрібними товарами. У 2018 році стародавнє мистецтво дало цікаву відповідь про фінансові операції майя - про існування їстівної валюти.

Відомо, що майя були шанувальниками гарячого шоколаду. У минулому вчені виходили з міркувань, що люди споживали шоколад як теплий напій. Нове дослідження показало, що шоколад використовувався не тільки для бартеру, а й був також однією з форм податку.

Для аналізу використовували зображення часів розквіту майя (250-900 рр н.е.), в тому числі фрески, розписної кераміки та різьблення. Виявляється, протягом сьомого століття шоколад, іноді в рідкій формі, використовувався для бартеру. До восьмого сторіччя престижна їжа використовувалася в якості грошей і податків у вигляді какао-бобів. Крім какао-бобів в якості податків використовували тканину.

Майя синій

Майя були талановитими художниками. Вони винайшли рідкісний колір, який використовувався у фресках (і на жертві). Сьогодні він відомий як "майя синій", і археологам потрібні були століття, щоб зрозуміти, хто був його творцем.
Майянскі художники здобували його з рослин.

Імовірно з плодів дерева джагуа. Майя синій був більш довговічним, ніж його європейський "колега", і навіть через 1600 років він досі залишається яскравим. Ця довговічність була розгадана тільки в 1960-х роках, коли було встановлено, що синій барвник з рослини Анила змішується з атапульгітів, рідкісним видом глини.

Затонулий підземний світ майя

У 2018 році дайвер досліджував невеликий отвір в підводному тунелі на півострові Юкатан в Мексиці. І виявилося, воно вело до печерної системі Дос Ойос і величезною печерної системі Сак-Актун.

Це злиття привело до утворення найдовшою в світі підводної печери. Експерти спустилися по тунелю, і, на свій подив, виявили 200 місць, в яких знаходилися археологічні залишки.

Серед речей, знайдених в лабіринті довжиною 347 кілометрів, були вівтарі майя і Лада пальника. На останніх збереглися зображення Ек-Чуа, бога комерції.

Такі ритуальні предмети припускали, що печера колись була частиною майянського "підземного світу". Предмети прекрасно збереглися в підводному тунелі, а величезний обсяг знахідок був просто приголомшливим. Сьогодні ця печера вважається найважливішим підводним регіоном на Землі, адже в ній міститься давня інформація віком 15 000 років.

Найстаріший Кодекс

Ще в 1964 році був знайдений незвичайний майянський документ. Створений він був з кори дерева. Він містив зображення Венери, кодекс багато хто визнав підробкою. Критики сказали, що він відрізняється від будь-якого іншого відомого майянского кодексу і занадто спрощений, щоб бути реальним.

Він кілька разів переходив з рук в руки до 1974 року, поки колекціонер антикваріату пожертвував його мексиканській владі, щоб встановити його автентичність. У 2018 році всі були шоковані. Тести показали, що документ був не тільки автентичним, а й найстарішим доіспанским рукописом в Північній і Південній Америці. Він був складений між 1021-1154 р.р. н.е.

Нагадаємо, археологи в руїнах майя знайшли щось дуже дивне.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені пояснили загибель стародавніх цивілізацій.

Також "Знай.uа" писав, вчені розкрили найбільшу таємницю племен майя.