У Нікколо Паганіні, без перебільшення, була важка доля. Він був негарний, хворобливим і мав поганий характер. Однак його талан робив справжні чудеса. Тому як після концертів жінки буквально вішалися на нього, а чоловіки готові були йому прощати популярність у жінок.

Це породило чутки, що він продав душу дияволу чи практикує сатанізм. Незнайомі з Паганіні люди розпускали плітки, в яких він поставав справжнім негідником - хоча музикант займався благодійністю.

Ми розповімо, яким був геніальний скрипаль насправді.

Батьки мало не поховали заживо маленького Паганіні. Батько часто замикав юного Нікколо в сараї без шматка хліба - вчитися грати на скрипці. Одного разу Антоніо Паганіні відімкнувши двері побачив бездиханне тіло. Лікар розвів руками: хлопчик був явно мертвий.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Але на щастя поховати не встигли: під час церемонії прощання він раптом прокинувся, сів в труні і дивився навколо з жахом в очах. Мати кинулася цілувати його і скоріше нагодувала. Вже на наступний день батько вклав йому в руки скрипку.

Нікколо народився обдарованою дитиною. Так як з ранніх років складав і виконував досить складні речі, і це запаморочило голову його батькові. Він вирішив, що хлопчика треба якось особливо муштрувати, щоб той став неодмінно знаменитим. Коли методика з сараєм і голодуванням показала себе не дуже вдало, Антоніо задумався і підшукав хлопчикові в учителі справжнього музиканта, скрипаля Джованні Черветто.

Все життя Нікколо страждав через слабке здоров'я. Не виключено, що завдяки батьковим муштри. У музиканта також часто траплялися напади нудьги і похмурості.
До всього іншого, маючи величезний талант в музиці, він був до жаху не освічений, що для знаменитого музиканта, яким він став згодом, було ледь можна пробачити.

Так Паганіні писав з орфографічними помилками, не розбирався в історії, слабо міг підтримати інтелектуальну бесіду. А все завдяки батькові, який схоже вирішив, інші знання, крім музики, зайвими.

Так чи інакше, Нікколо Паганіні став божевільно популярним скрипалем. На його концерти збиралися натовпи, а той радо піднімав ціни, бо такі талановиті руки того варті.

Природно, зі славою прийшла і жіноча увага. Нікколо завжди був оточений шанувальницями, він легко заводив коханок. Найвідомішою з них стала співачка Антонія Бьянкі. Пара склалася така дивна, що про неї пліткували всі.

Паганіні вважався непривабливим, Бьянкі - навпаки. Обидва відкрито зраджували один одному: Антонія пояснювала, що нескінченні хвороби чоловіка (кашель, ревматизм, напади лихоманки і кишкових кольок) залишають йому мало сил на те, щоб її задовольняти. Однак дивним чином цих сил вистачало на інших жінок.

Зрештою Бьянкі народила сина, якого назвали Ахіллом. У батьківство сумнівалися буквально все, крім самого Паганіні. Він про дитину мріяв давно і в батьківство занурився з головою. Коли Ахілла виповнилося три, його батьки розійшлися в різні боки; Нікколо домігся опіки над хлопчиком і дав йому своє прізвище. Щоб забезпечити хлопчика і його майбутнє, Паганіні працював, як проклятий.

Так захмарні ціни на квитки стали приводом дорікнути Нікколо в жадібності. А тим часом "жадібний" Нікколо роздавав половину квитків безкоштовно - студентам-музикантам, а частину виручених грошей висилав родичам і віддавав на благодійність. Щоб не витрачати зайвого на себе.

Але найстрашніший гріх, в якому звинувачували Паганіні, в тому, що він, нібито, колись вбив людину і на каторзі продав душу дияволові за те, щоб той зробив його геніальним скрипалем. Так вражали глядачів поєднання неповторної по майстерності гри, з болючою зовнішності і похмурим характером.

Чуток додавала, і ексцентрична манера музиканта працювати корпусом і руками. Він розробив власні пози і руху, які давали йому особливий простір роботи зі скрипкою. В результаті багато хто запевняв, що на їхніх очах скелет скрипаля викривлявся і міняв форму, лікоть руки вивертався в протилежну сторону, кисть відокремлювалася від решти руки і ходила по скрипці сама по собі.

Біографи стверджують, що Паганіні міг страждати хворобою Марфана, яка дійсно робить суглоби занадто вільними, і від неї і помер, тому що вона викликає аневризму аорти.

Завдяки численним брудним пліткам, сучасники скрипаля запам'ятали його як жадібного сатаніста і жовчного старигана, який ненавидів весь світ.

Через що труну з його останками закопували кілька разів - і викопували через погрози місцевих жителів, щоб перевезти труп Паганіні далі і спробувати закопати знову.

Жодне місто не погоджувався осквернити його останками свою землю. Ахілл Паганіні змучився, поки зумів поховати нещасного батька.

Улюблену скрипку він подарував рідному місту, Генуї, та отримала прізвисько - "вдова Паганіні". У заповіті Нікколо також заборонив синові будь-яким чином витрачати гроші на похорон: робити їх пишними, замовляти реквієм. Ми будемо пам'ятати про те, що він завжди вважав за краще витрачати на інших, а не на себе.

Нагадаємо, як чуттєвий Моцарт обожнював свою Констанцію.

Як повідомляв портал "Знай.uа" це маловідомі факти про Бетховена, які вас здивують.

Також "Знай.uа" писав, найцікавіші факти про життя Данте Аліг'єрі.