В районі першої столиці об'єднаного Єгипту Мемфіса в ході трудомістких розкопок археологи виявили руїни стародавнього житлового будинку. Про це повідомило міністерство по справах старожитностей країни. Відкриття належить єгипетській археологічній місії, яка проводить дослідження в районі населеного пункту Міт-Рихана. Передає Associated Press.

Так вчені відзначають, що у виявленій найдавнішій будівлі дуже добре зберігся фундамент, що дає уявлення його площі і приміщеннях.

Як зазначив генеральний секретар Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі, зазначений будинок був "частиною житлового кварталу цього району", який раніше входив до складу древньої столиці Єгипту – міста Мемфіс, що був заснований близько 3100 р. до н. е.

Фундамент дає цілісне уявлення про його площу і внутрішні приміщення, об'єкт цікавий, в першу чергу, своїми розмірами - 17 на 14,5 м. Сам будинок був побудований з великих вапнякових блоків і глинобитної цегли, а зовнішні стіни та внутрішні переходи, в тому числі сходів, споруджені з червоної цегли.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Фахівці підкреслюють, будівля чудово збереглася. Найбільший інтерес викликали археологів два приміщення: в одному з них розташовувалися римські лазні, а в сусідньому, судячи зі знайдених артефактів, здійснювали різні обряди релігійних культів.

На це, зокрема, вказують, декоровані кам'яні раковини, посуд та пристосування для виконання ритуалів.

Ця знахідка підтверджує, що в приватних будинках стародавніх єгиптян облаштовувалися святилища на честь божеств.

Одну з прямокутних чаш, що дійшла до наших днів у дуже хорошому стані, прикрашає голова стародавнього божества Біса.

За словами глави Департаменту старожитностей Каїра і Гізи Аделя Окаші, археологам ще далеко до завершення розкопок у цьому місці. "Цей будинок зберігає в собі ще чимало таємниць", - додав він.

Зазначимо, Мемфіс – давньоєгипетський місто, розташоване на межі Верхнього і Нижнього Єгипту, на західному березі Нілу. Існувало з початку 3-го тисячоліття до н. е. і до другої половини 1-го тисячоліття н. е ..

Завдяки своєму унікальному географічному положенню, було важливим опорним пунктом різних фараонів, а також було першим містом Стародавнього Єгипту, яке мало характер великого космополітичного центру, де проживало багато чужинців: сирійців, фінікійців, греків та євреїв.

У Мемфісі знаходився значний центр шанування бога Птаха і процвітав пов'язаний з ним культ бика Хепа (Апіса).

Нагадаємо, в ході робіт біля храму Ком-Омбо був знайдений новий Сфінкс.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені розшифрували стародавній єгипетський рукопис.

Також "Знай.uа" писав, вчені виявили велике поховання коштовностей, багато з яких зроблені з чистого золота.