Українські археологи під час розкопок біля заповідника Софія Київська виявили унікальні артефакти. Так була знайдена підвісна свинцева печатка для скріплення документів, яка відноситься до епохи Ярослава Мудрого і бронзову шпильку Х століття, а також торгову пломбу XV-XVI ст.

Про це у четвер, 27 вересня, повідомив старший науковий співробітник Національного заповідника Софія Київська Володимир Савицький. Передає Укрінформ.

Як повідомляє дослідник, розкопки біля заповідника йдуть вже третій місяць. Мова йде про яму глибиною чотири метри та діаметром приблизно три метри, яка утворилася на території Софії Київської у квітні цього року.

Як зазначив Савицький, з архівних даних відомо, що в 17 столітті на цьому місці розташовувався монастирський погріб. А в 2000-х роках це місце було засипано піском.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Археологам доводиться вибирати цей пісок і досліджувати культурні шари навколо утвореного прірви.

"Ці знахідки - з цих культурних нашарувань, починаючи з 10 століття. Є знахідки різних періодів, найдавніша і, можливо, найцікавіша - бронзова шпилька", - зазначив Савицький.

Що стосується підвісної печатки, то першим припущенням археологів була належність її князю Ярославу Мудрому через зображення на її лицьовій стороні небесного покровителя князя святого Георгія. Але після порівняння з іншими його печатками, які мали характерні написи, археологи почали сумніватися у даній версії.

Вчені відзначили, що святий Георгій був покровителем не тільки Ярослава Мудрого і є ще один претендент на роль власника печатки.

"Ми поки не виявили точних аналогів. На іншій стороні печатка має зображення квітучого хреста, а це вказує на те, що вона могла належати духовній особі. Ми також знаємо, що святий Георгій був покровителем Юрія Долгорукого, тому це може бути його печатка або когось із його служби. Тому ми досі вагаємося", - повідомив дослідник.

До всього іншого, вчений зазначив, що серед важливих знахідок цікавою є також заготовка для виготовлення таких печаток, оскільки це дає підстави припустити, що подібні підвісні печатки для скріплення документів могли виготовляти на території Софії Київської.

Нагадаємо, група археологів, яка займалася розкопками на острові Хьярне в Данії натрапили на справжній скарб.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені розшифрували стародавнє єгипетське любовне заклинання.

Також "Знай.uа" писав, під час робіт на території стадіону "Хімік" в центрі Твері археологам вдалося знайти десятки поховань, частина з них датується XIII століттям.